Το μάθημα περιλαμβάνει τις αρχές καλλιέργειας για παραγωγικά δένδρα.
Συνοπτικό Πρόγραμμα
- Εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, λεμονιά, γκρέιπ φρουτ, μανταρινιά κ.α.).
- Μηλοειδή (μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, μουσμουλιά).
- Πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, δαμασκηνιά, βερικοκκιά, κερασιά, βυσσινιά).
- Ακρόδρυα (φυστικά, αμυγδαλιά, καρυδιά, καστανιά, φουντουκιά, πεκάν).
- Μικροί καρποί (μύρτιλλο, σμέρουρο, βατόμουρο)
- Γηγενείς καλλιέργειες (συκιά, φραγκοσυκιά, χαρουπιά, κουμαριά, κρανιά, ροδιά, σαμπούκος, κορομηλιά)
- Ενεργειακά φυτά (ιτιά, λεύκα, ευκάλυπτος, παυλώνια)
- Υποτροπικά φυτά (παπάγια, αβοκάντο, μπανανιά, χουρμαδιά, πεκάν, μάνγκο, λωτός, λίτσι, γκουάβα) Για το κάθε φυτό περιγράφονται
- Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις - Εγκατάσταση δενδροκομείου.
- Κλαδέματα – λιπάνσεις.
- Μορφολογία, πολλαπλασιασμός, καλλιεργητικές φροντίδες.
- Εχθροί - Ασθένειες και τρόποι αντιμετώπισής τους.
- Τρόποι συγκομιδής και συσκευασίας. Μέθοδοι συντήρησης.