Skip to main content

Γεωργική Βιβλιοθήκη

Της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρίας - Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών

Το κενό στη γεωργική εκπαίδευση καθώς και τη μεταφορά βασικής γεωπονικής τεχνογνωσίας στους αγρότες ήρθε να καλύψει το 1901 η ίδρυση της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας. Για την επίτευξη των σκοπών της (Δεκάζος, 1937), κατά την ίδρυσή της συστάθηκε και η Γεωργική Βιβλιοθήκη, όπου στο παρελθόν για μικρό χρονικό διάστημα λειτούργησε και ως δανειστική. Σήμερα αριθμεί πάνω από 5000 τίτλους βιβλίων και παρά το γεγονός ότι δεν λειτουργεί ως δανειστική, προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και ερευνητές. Λειτουργεί υπό την εποπτεία του Προϊσταμένου Διεύθυνσης του Ιδρύματος (άρθρο 6 του Π.Δ. 590/88). Η επίσημη ονομασία της Βιβλιοθήκης στην ελληνική και αγγλική γλώσσα είναι: Γεωργική Βιβλιοθήκη της ΕΓΕ –ΙΓΕ και Agricultural Library (IAS).

Βασικός στόχος της βιβλιοθήκης είναι να υποστηρίζει και να εξυπηρετεί τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα του ΙΓΕ. Ο πυρήνας της, αποτελείται από τις εκδόσεις της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας, με σημαντικότερη έκδοση το γεωργικό περιοδικό «Γεωργικόν Δελτίον της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας» (1909-1941). Η έκδοση και διανομή του στους αγρότες, είτε δωρεάν είτε με ευτελές τίμημα, φιλοδοξούσε να επιτύχει την αναγέννηση της γεωργικής παραγωγής και την εξοικείωση και εκπαίδευση των αγροτών με νέες καλλιεργητικές μεθόδους και τεχνικές (Σαπέρα, 2013).

Η βιβλιοθήκη περιέχει:

  • Μια πλήρη σειρά των εκδόσεων της ΕΓΕ που από την ιστορική πλευρά της γεωργικής εκπαίδευσης είναι πολύτιμη.
  • Ένας σημαντικός αριθμός βιβλίων στην ελληνική και σε ξένες γλώσσες, σχετικών με τη γεωργία. Τα περισσότερα από τα βιβλία αυτά είναι ιδιαιτέρας αξίας παλαιότερες εκδόσεις (1835-2000).
  • Ένας αριθμός βιβλίων ποικίλου ενδιαφέροντος που έχει αποκτηθεί μέσω διαφόρων δωρεών.

 

Στη βιβλιοθήκη πραγματοποιείται:

  1. Επιστημονική καταγραφή και τεκμηρίωση των συλλογών του Ιδρύματος και εισαγωγή των βιβλιογραφικών δεδομένων στα συστήματα της Βιβλιοθήκης,
  2. Αναβάθμιση των συλλογών της, κάλυψη των κενών σε έντυπο και ψηφιακό υλικό, συστηματική ενημέρωση με νέες προσκτήσεις,
  3. Ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του Ιδρύματος καθώς και του σπάνιου και πολύτιμου υλικού των συλλογών του.

 

ΔΩΡΕΑ Α/2014

Το Ινστιτούτο ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον κ. Αθανάσιο Σταμούλη, Πρόεδρο του Εκδοτικού Οίκου ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΕ,  για την δωρεά 50 τίτλων των εκδόσεών του.

Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν με την συνεργασία του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού».