Της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρίας - Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών
Το κενό στη γεωργική εκπαίδευση καθώς και τη μεταφορά βασικής γεωπονικής τεχνογνωσίας στους αγρότες ήρθε να καλύψει το 1901 η ίδρυση της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας. Για την επίτευξη των σκοπών της (Δεκάζος, 1937), κατά την ίδρυσή της συστάθηκε και η Γεωργική Βιβλιοθήκη, όπου στο παρελθόν για μικρό χρονικό διάστημα λειτούργησε και ως δανειστική. Σήμερα αριθμεί πάνω από 5000 τίτλους βιβλίων και παρά το γεγονός ότι δεν λειτουργεί ως δανειστική, προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και ερευνητές. Λειτουργεί υπό την εποπτεία του Προϊσταμένου Διεύθυνσης του Ιδρύματος (άρθρο 6 του Π.Δ. 590/88). Η επίσημη ονομασία της Βιβλιοθήκης στην ελληνική και αγγλική γλώσσα είναι: Γεωργική Βιβλιοθήκη της ΕΓΕ –ΙΓΕ και Agricultural Library (IAS).
Βασικός στόχος της βιβλιοθήκης είναι να υποστηρίζει και να εξυπηρετεί τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα του ΙΓΕ. Ο πυρήνας της, αποτελείται από τις εκδόσεις της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας, με σημαντικότερη έκδοση το γεωργικό περιοδικό «Γεωργικόν Δελτίον της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας» (1909-1941). Η έκδοση και διανομή του στους αγρότες, είτε δωρεάν είτε με ευτελές τίμημα, φιλοδοξούσε να επιτύχει την αναγέννηση της γεωργικής παραγωγής και την εξοικείωση και εκπαίδευση των αγροτών με νέες καλλιεργητικές μεθόδους και τεχνικές (Σαπέρα, 2013).
Σήμερα, η Γεωργική Βιβλιοθήκη προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους μαθητές, σπουδαστές και ερευνητές χωρίς όμως να λειτουργεί ως δανειστική. Στεγάζεται σε δυο αίθουσες του πρόσφατα ανακαινισμένου Πύργου Συγγρού εντός του Κτήματος Συγγρού και η συνολική έκταση που καταλαμβάνει η Γεωργική Βιβλιοθήκη είναι περίπου 125 τμ. Πιο συγκεκριμένα: Αίθουσα Α 52,5 τμ., Προθάλαμος 10,5 τμ., Αίθουσα Β 51,8 τμ, και Προθάλαμος 9 τμ. Η βιβλιοθήκη περιέχει:
- Μια πλήρη σειρά των εκδόσεων της ΕΓΕ που από την ιστορική πλευρά της γεωργικής εκπαίδευσης είναι πολύτιμη.
- Σημαντικό αριθμό βιβλίων στην ελληνική και σε ξένες γλώσσες, σχετικών με τη γεωργία. Τα περισσότερα από τα βιβλία αυτά είναι ιδιαιτέρας αξίας παλαιότερες εκδόσεις (1835-2000).
- Σημαντικό αριθμό χαρτών γεωργικού ενδιαφέροντος του 19ου και 20ου αιώνα
- Φωτογραφικό αρχείο και διάφορες συλλογές
Στη βιβλιοθήκη πραγματοποιείται:
- Επιστημονική καταγραφή και τεκμηρίωση των συλλογών του Ιδρύματος και εισαγωγή των βιβλιογραφικών δεδομένων στα συστήματα της Βιβλιοθήκης,
- Αναβάθμιση των συλλογών της, κάλυψη των κενών σε έντυπο και ψηφιακό υλικό, συστηματική ενημέρωση με νέες προσκτήσεις,
- Ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του Ιδρύματος καθώς και του σπάνιου και πολύτιμου υλικού των συλλογών του.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ι.Γ.Ε. για την επικαιροποίησής της, η Διεύθυνση απευθύνθηκε στους περισσότερους εκδότες γεωπονικών βιβλίων για τη δωρεά στη βιβλιοθήκη των νέων τους βιβλίων, μιας και προς το παρόν δεν υπάρχει εγγεγραμένος κωδικός για αγορά βιβλίων στον Προϋπολογισμό του Ινστιτούτου. Οι εκδόσεις Σταμούλης έκαναν την αρχή στις δωρεές και ακολούθησαν οι εκδόσεις Παπαζήση. Πολλοί ιδιώτες επίσης, έχουν προσφέρει μέρος της βιβλιοθήκης τους, όπως ο πρώην Πρόεδρος του Ι.Γ.Ε. κ. Καζακόπουλος , η κα Ευνουχίδου, η κα Τζεϊράνη, ο κος Λατίφης κ.ά.