Skip to main content

Museums - Collections

μουσεία - συλλογές

Συμπληρώνονται σχεδόν 10 χρόνια από την πρώτη μόνιμη έκθεση Ελληνικών παραδοσιακών κυψελών στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών που σήμερα φιλοδοξούμε να μιλάμε για το Μελισσοκομικό Μουσείο. Οι επισκέπτες με μεγάλο ενδιαφέρον θέλουν να δουν και να μάθουν την ιστορία τους μιας και η ελληνική μελισσοκομία είναι συνυφασμένη με την ιστορία της χώρας μας. Στους επισκέπτες του μουσείου συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευόμενοι του ΙΓΕ στο σεμινάριο μελισσοκομίας. Ένα σεμινάριο που έχει ξεκινήσει τη πορεία του από την αρχή του προηγούμενου αιώνα δεδομένου ότι το μαθητολόγιο των σεμιναρίων της μελισσοκομίας ξεκινάει από το 1906, έξι μόλις χρόνια μετά την ίδρυση της ελληνικής γεωργικής εταιρείας, το σημερινό Ι.Γ.Ε.

μουσεία - συλλογές

μουσείο
Στο μεγάλο αρχείο της Γεωργικής Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου, μια βιβλιοθήκη με εκδόσεις βιβλίων, μελετών και συγγραμμάτων από το 1838, υπάρχουν μελέτες σχετικά με τη μελισσοκομία από διάφορες επαρχίες της χώρας, όπως ο α) πρακτικός οδηγός μελισσοκομίας σε 4 εκδόσεις τα έτη 1927, 32, 36, και 47, β) Τα μελίσσια, ένας οδηγός για την ενημέρωση των κατοίκων της Μακεδονίας μας, έκδοση 1928 γ) Μαθήματα βασιλισσοτροφίας έκδοση 1948, κ.α. Καθώς και μελέτες σχετικά με τη μελισσοκομική χλωρίδα στις διάφορες επαρχίες της χώρας. Στο αρχείο αυτό ήρθε να προστεθεί και το αρχείο της ΕΔΙΑΜ (Εταιρίας Διαφύλαξης Μελισσοκομικού αρχείου). Τον Μάιο του 2006 μετά από συνομιλίες τόσο με τον αείμνηστο γραμματέα της και συνάδερφο Αθανάσιο Μπίκο όσο και με τον Πρόεδρο της κ. Γεώργιο Σελλιανάκη, στο Ινστιτούτο μεταφέρθηκαν οι κυψέλες που κατείχε ο πρώτος και οι οποίες βρίσκονταν σε αποθηκευτικό χώρο. Με τις πολύτιμες συμβουλές – οδηγίες του Μπίκου και οδηγό μόνο τον ενθουσιασμό μας, μέσα σε ένα μήνα σε μια μικρή αίθουσα εκτέθηκαν λιτά και παρουσιάστηκαν στον Υπ. Γεωργίας στα μέλη της ΕΔΙΑΜ καθώς και στο κοινό (21-6-2006)(Phipps,2006). Η μεταστέγαση της Διοίκησης του Ι.Γ.Ε. στον ανακαινισμένο Πύργο Συγγρού καθώς και της Γεωργικής Βιβλιοθήκης οδήγησε στην μεταφορά και της έκθεσης των ελληνικών παραδοσιακών κυψελών. Σήμερα η έκταση που καταλαμβάνουν είναι τρεις αίθουσες και ο αριθμός των κυψελών ύστερα και από την ευγενική προσφορά και άλλων εθελοντών φαίνεται αναλυτικά σον παρακάτω πίνακα.

Επίσης, το μουσείο περιλαμβάνει 3 πήλινα καπνιστήρια καθώς και διάφορα μελισσοκομικά μικροαντικείμενα. Στο αρχείο του Ινστιτούτου έχουμε πληθώρα φωτογραφιών (τόσο σε έντυπη όσο και ψηφιακή μορφή) από τις μελισσοκομικές καταγραφές του Θανάση Μπίκου. Ένα αρχείο που σύμφωνα με τους Μαυροφρύδη και Χατζήνα (2015), είναι η πρώτη συστηματική καταγραφή της ελληνικής παραδοσιακής μελισσοκομίας. Στο αρχείο αυτό θα προστεθεί πολύ σύντομα και το πολύτιμο μελισσοκομικό αρχείο του Προέδρου της ΕΔΙΑΜ κ. Γεώργιου Σελλιανάκη όπου διετέλεσε και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 27ου Συνεδρίου της APIMONDIA (1979) και θα εκτεθεί και αυτό σύντομα. Το μουσείο είναι ανοικτό στο κοινό κατόπιν σχετικής επικοινωνίας ενώ για το 2016, έτος που θα τιμήσουμε τα 95 χρόνια από το θάνατο της Ιφιγένειας Συγγρού, η πρώτη Παρασκευή του μήνα θα είναι ανοικτό από 09:30 12:30. Οι μικροί επισκέπτες του Κτήματος Συγγρού, που διαλέγουν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της μελισσοκομίας, απολαμβάνουν και ξενάγηση στο μελισσοκομικό μουσείο. Αναλογιζόμενοι την ιστορικότητα του ινστιτούτου μας καθώς και την σπουδαιότητα της συλλογής αυτής σύντομα στη νέα ιστοσελίδα του Ινστιτούτου μας θα υπάρχει μια εφαρμογή στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει ψηφιακά την Ελληνική επικράτεια και την ή τις κυψέλες που έχουν καταγραφεί, συμβάλλοντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον κλάδο της μελισσοκομίας.

Βιβλιογραφία

  1. Phipps, J. 2006. A new beekeeping Museum in Greece. The Beekeepers Quarterly, p.43-45, Vol. 85.
  2. Μαυροφρύδης Γ. και Χατζήνα Φ. 2015. Η μελισσοκομία στην Ελλάδα πριν την έλευση της σύγχρονης κυψέλης. ΔΗΜΗΤΡΑ, τεύχος 9 , έκδοση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ.