Skip to main content

Syggrou Estate

Το Κτήμα Συγγρού εκτείνεται σε μία περιοχή περίπου 950 στρεμμάτων στα σύνορα των τριών όμορων δήμων του Αμαρουσίου, της Κηφισιάς και των Μελισσίων. Πρόκειται για μια έκταση με υψόμετρο από 240-300μ., με έκθεση νοτιοδυτική, κλίσεις που κυμαίνονται από 3% έως 10% και έδαφος γεώδες. 


Σύμφωνα με την υπ΄ αρίθμ 144/27-2-2003 Πράξη χαρακτηρισμού του Δασαρχείου Πεντέλης, το μεγαλύτερο μέρος του (περίπου 649 στρέμματα) καλύπτεται από Δάσος που έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους  και ανευρέσεως αρχαιολογικών ευρημάτων (ΦΕΚ 968/1991). Η χλωρίδα του περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την  χαλέπιο πεύκη (κοινό πεύκο), η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του δάσους, με υποόροφο από αείφυλλα πλατύφυλλα κυρίως πουρνάρι, αγριελιά και σχίνο. Η αυτοφυής βλάστηση έχει εμπλουτιστεί με μεγάλη ποικιλία  ειδών που απαντώνται σποραδικά όπως κυπαρίσσια, βαλανιδιές, χαρουπιές, κουτσουπιές, ευκάλυπτοι, κουκουναριές, φράξοι, μελικοκιές, κιτρινόξυλα, δάφνες κ.α. αλλά και φυσικά από πλήθος άλλων φυτών.


Παράλληλα, το δάσος αποτελεί σπίτι για μια ευρεία ποικιλία δασικής πανίδας. Σύμφωνα με τον Κανιάστα (2011), ο φτερωτός κόσμος του Κτήματος Συγγρού, τα πουλιά που εκμεταλλευόμενα την διόλου ευκαταφρόνητη για τα μέτρα της πόλης ποικιλία βιοτόπων (δάσος, μακί, φρύγανα, οπωρώνες, αμπελώνες, κτίρια και ανοικτές εκτάσεις) έχουν καταγραφεί σε 52 είδη. Πέρα όμως, από την όρνιθοπανίδα στην περιοχή ζουν και άλλα μικρά θηλαστικά όπως οι σκαντζόχοιροι και ερπετά όπως η Κρασπεδωτή χελώνα (Testudo marginata) που συναντάτε συχνά στο πευκοδάσος και στους θαμνώνες, η Πράσινη σαύρα (Lacerta viridis) κα. Ακόμη, στις λίμνες του Κτήματος φιλοξενούνται και χρυσόψαρα.