Δελτίο Τύπου Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Ι.Γ.Ε., της Περ.Δυτικής Μακεδονίας και της ΑΝΚΟ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ υπογράφτηκε χθες στις 25/5/16
Βασικός σκοπός της Συμφωνίας είναι η αμοιβαία συνεργασία και υποστήριξη των μερών στην ανάπτυξη και προαγωγή της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και  η συμβολή στην  αγροτική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.
Η συνεργασία αφορά τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των αγροτών και των λοιπών ενδιαφερομένων, την υποστήριξη δημιουργίας υψηλής προστιθέμενης αξίας αγροτικών ψηφιακών υπηρεσιών με τη χρήση καινοτόμων συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών,  καθώς και την ανάπτυξη και διοργάνωση  κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων  και δραστηριοτήτων εκπαίδευσης – κατάρτισης (Workshops, Ημερίδων, Σεμινάριων, Συνεδρίων κτλ).
Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, με χρόνια εμπειρία στην υλοποίηση ημερίδων, εκπαιδευτικών δράσεων και σεμιναρίων (βραχείας διάρκειας, ταχείας και επαγγελματικά σεμινάρια), σε θέματα που αφορούν δομικούς τομείς του αγροτικού χώρου αποσκοπεί μέσω της παρούσας Συμφωνίας και με την αρωγή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ,  στην περαιτέρω ενημέρωση και κατάρτιση του Έλληνα αγρότη, γεωτεχνικού αλλά και όλων των ενασχολούντων με τον αγροτικό χώρο πάνω σε σύγχρονα ζητήματα που προάγουν και εξελίσσουν την Ελληνική γεωργία.

Δελτίο τύπου «XYLELLA FASTIDIOSA»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ XYLELLA FASTIDIOSA»

 

O επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa, ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου στο Κτήμα Συγγρού από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών. Την ημερίδα παρακολούθησαν γεωπόνοι, ελαιοκαλλιεργητές αλλά και φοιτητές οι οποίοι ενημερώθηκαν για το βακτήριο. Την ημερίδα άνοιξε η Πρόεδρος του ΙΓΕ κυρία Άννα Μαρία Γιάντση, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος κύριος Δημήτριος Πετροπουλάκης. Η κυρία Γιάντση αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Ινστιτούτου και στην προσπάθεια που γίνεται για την ενημέρωση του αγροτικού κοινού για τις εξελίξεις του κλάδου, σκοπός της οποίας ήταν και η συγκεκριμένη ημερίδα.

Προσκεκλημένοι ομιλητές της ημερίδας ήταν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Πολύμνια Αντωνίου, η κυρία Σταυρούλα Ιωαννίδου εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και ο δρ. Τζουζέπε Βεργκάρι, μέλος της επιστημονικής ομάδας ταχείας παρέμβασης για τον Xylella fastidiosa της Περιφέρειας Απουλίας στην Ιταλία.

Ο Xylella fastidiosa είναι ένα από τα πλέον επικίνδυνα βακτήρια για τα φυτά σε παγκόσμια κλίμακα, που προκαλεί πολλές ασθένειες, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τη γεωργία. Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το βιολογικό κύκλο βακτηρίου, τις καλλιέργειες που επηρεάζει καθώς και τον τρόπο μετάδοσής του. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το παθογόνο έχει πολύ μεγάλο εύρος φυτών ξενιστών, καθώς και ότι τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό καλλωπιστικών και καλλιεργούμενων φυτών. Στην χώρα μας τα διαπιστευμένα εργαστήρια ελέγχων διαπίστωσης του βακτηρίου σε συμπωματικά δένδρα ελιάς είναι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ΤΕΙ Ηρακλείου. Εκατοντάδες ύποπτα δείγματα κλάδων ή δένδρων ελιάς έχουν εξετασθεί στα διαπιστευμένα εργαστήρια με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

 

Ως συμπέρασμα της ημερίδας ήταν ότι είναι μεγάλης σημασίας η σωστή ενημέρωση των άμεσα εμπλεκόμενων, φορέων, επιστημόνων αλλά κυρίως των ιδίων των παραγωγών ούτως ώστε να διασφαλιστεί στο βαθμό που είναι εφικτό ότι δεν θα υπάρξει εξάπλωση του βακτηρίου στη χώρας μας.

  

  

Πρόσκληση «Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πιστοποίηση Αναγνώριση Φορέων Α`»

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σας προσκαλεί στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο - Εξετάσεις που διοργανώνεται στα πλαίσια της  υπ` αρ. 6621/14.01.2016 Συμπληρωματικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έτος 2016 Πιστοποίηση - Αναγνώριση Φορέων Α` στα πλαίσια του ΟΣΔΕ για τα έτη 2016 - 2020. 

 (Το Σεμινάριο - Εξετάσεις Αφορά μόνο τους φορείς Α`)

Για περισσότερα αλλά και για λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα του Σεμιναρίου - Εξετάσεις παρακαλώ πατήστε  Εδώ

Έναρξη Σεμιναρίων για την Α' Περίοδο 2016

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα σεμινάρια του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών για την Α' Περίοδο 2016 θα ξεκινήσουν ως εξής:

1) Τα τμήματα Μελισσοκομίας που θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και κάθε Δευτέρα και Τρίτη θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 22/2.
     Τη Δευτέρα 22/2 θα ξεκινήσει και το τμήμα Σαπωνοποιίας (τμήμα Δευτέρας).
 
2) Το τμήμα Μελισσοκομίας που θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη θα ξεκινήσει την Τρίτη 23/2.
 
 
3) Το τμήμα της Επαγγελματικής Μελισσοκομίας θα ξεκινήσει τη Τετάρτη 24/2.
     Τη Τετάρτη 24/2 θα ξεκινήσουν όλα τα σεμινάρια διάρκειας 120 ωρών που θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη.
 
4) Τα σεμινάρια διάρκειας 120 ωρών που θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη όπως και το σεμινάριο της Σαπωνοποίας (τμήμα Πέμπτης)
     θα ξεκινήσει την Πέμπτη 25/2.
 
 
5) Τα σεμινάρια διάρκειας 80 ωρών θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 26/2.

Απόσυρση Φυλλαδίου Εχθροί και Ασθένειες της Μέλισσας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Tο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, θα έθελε να ενημερώσει, ότι ύστερα από έλεγχο που έγινε στην επανατύπωση του φυλλαδίου "Εχθροί και Ασθένειες της μέλισσας" 2016, παρατηρήθηκε ότι εκ παραδρομής στάλθηκε στο τυπογραφείο κείμενο στο οποίο αναφέρονται γεωργικά φάρμακα μη εγκεκριμένα.

Το Ι.Γ.Ε. έχει ήδη προβεί σε ενέργειες απόσυρσης και αντικατάστασης του φυλλαδίου.

Όσοι έχουν ήδη την έκδοση με το λάθος κείμενο μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Ι.Γ.Ε. στο τηλέφωνο 210.80.11.146 ή να στείλουν e mail στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. για να ενημερωθούν για τον τρόπο αντικατάστασης του φυλλαδίου

Page 1 of 3