Country Switcher

Σεμιναριακά Μαθήματα 80 ωρών

Σε ποιους απευθύνονται
- Σε οποιονδήποτε πολίτη ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και επιπέδου μόρφωσης, που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί πάνω στα διάφορα αγροτικά θέματα που πραγματεύονται στα σεμινάρια του Ι.Γ.Ε.

- Σε φοιτητές, σπουδαστές Γεωπονικών Σχολών που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στα διάφορα θεματικά πεδία.

- Σε Γεωπόνους, Τεχνολόγους Γεωπόνους που επιθυμούν επιμόρφωση στα ανωτέρω θέματα.

- Σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα.

 

Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

80 ώρες (4 ώρες την ημέρα, 1 φορά την εβδομάδα), σε σύνολο 20 επισκέψεων.

 

Επίλεξε παρακάτω το σεμινάριο που σε ενδιαφέρει και μάθε περισσότερα..

80 ΩΡΩΝ ACCORDION GR

Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων

Συνοπτικό Πρόγραμμα

 

• Οι Βασικές αρχές του μάρκετινγκ- Λειτουργίες Μάρκετινγκ

• (Μελέτη αγοράς, προγραμματισμός και ανάπτυξη προϊόντων, συσκευασία, τυποποίηση, κανάλια διανομής, αποθήκευση, προώθηση).

• Μέθοδοι εμπορίας, οργάνωση και στάδια προγραμματισμού, έλεγχος, αξιολόγηση.

• Συμπεριφορά καταναλωτών- έρευνα αγοράς – Διατροφικές προτιμήσεις.

• Τυποποίηση και συσκευασία αγροτικών προϊόντων.

• Διανομή αγροτικών προϊόντων και φορείς εμπορίας.

• Η διαχείριση της ζήτησης και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

• Τιμολόγηση αγροτικού προϊόντος (οι παράγοντες που προσδιορίζουν την τιμή, πολιτικές τιμών, προϋπολογισμός και ανάλυση κόστους, μέθοδοι προσδιορισμού τιμής).

• Η έννοια και η σημασία της διανομής των αγροτικών προϊόντων. Δημιουργία εταιρικής ταυτότητας.

• Διαφήμιση αγροτικών προϊόντων. Δημόσιες σχέσεις – ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

• Έρευνα αγοράς- προωθητικές ενέργειες.

• Νέες τεχνολογίες & Μαρκετινγκ.

• Ηλεκτρονικό εμπόριο. Interntet Marketing. Social Media Marketing.

Σαπωνοποιία

Συνοπτικό Πρόγραμμα

 

• Ιστορικά στοιχεία- Εισαγωγή στην Σαπωνοποίηση (Η αλκαλική αντίδραση υδρόλυσης των Εστέρων – Φυσικοχημική συμπεριφορά της αντίδρασης.

• Τι περιέχουν οι Λιπαρές Ουσίες (Διάκριση Λιπών – Ελαίων).

• Η καυστική Σόδα (NaOH) και η καυστική Ποστάσα (ΚΟΗ). Χρήση στη Σαπωνοποίηση .

• Οδηγίες παρασκευής διαλυμάτων – Ασφάλεια στο εργαστήριο – Μέτρα προφύλαξης.

• Βασικά εργαλεία και σκεύη του Σαπωνιού

• Ο βαθμός (τιμή) Σαπωνοποίησης (τι είναι – πως υπολογίζεται – τι είναι η υπερλίπανση).

• Η κρύα μέθοδος Σαπωνοποίησης – Βήματα. Δημιουργία συνταγής παρασκευής Σαπουνιού με Κρύα Μέθοδο.

• Πρώτ. Παρασκευή παραδοσιακού σαπωνιού με Καυστική Σόδα (Κρύα Μέθοδος). Τεστ Αφρισμού.

• Μέτρηση pH – το pH και οι χρωματισμοί εκχυλίσματος Κόκκινου Λάχανου.

• Διάφοροι τύποι Σαπουνιών. Παράγοντες που καθορίζουν τον τύπο του Σαπουνιού. Πως «καθαρίζουν» τα Σαπούνια.

• Τα φυτικά Έλαια: Μέθοδοι παραλαβής – Τάγγιση Ελαίων. Ιδιότητες Ελαίων για Σαπωνοποίηση. Χρωματισμός (φυσικός ή μη φυσικός)

• Τα αιθέρια έλαια: Μέθοδοι Παραλαβής. Βιοχημική Δραστικότητα και χρήσεις. Παρασκευή Σαπουνιού με Κρύα Μέθοδος από τους εκπαιδευόμενους.

• Παρασκευή Σαπουνιού με διάφορους τύπους λαδιών και κατσικίσιο γάλα.

• Η θερμή μέθοδος. Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα έναντι Κρύας Μεθόδου.

• Παρουσίαση λιπών και ελαίων (αναλυτικά). Τα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή υγιεινή και προστασία.

• Ποιότητα Σαπουνιών. Γαλακτοποίηση – Αδρανοποίηση – Σταθεροποιητικοί Παράγοντες – Μείωση pH – Παρασκευή σαπουνιού πλυντηρίου από τριμμένη βάση σαπουνιού με Καυστική Σόδα (ΝaΟΗ)

• Παρασκευή Σαμπουάν με διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες.

• Παρασκευή υγρού σαπουνιού με Καυστική Ποτάσα (ΚΟΗ). Καθαρισμός Ιδιοτήτων – Επιλογή Λαδιών – Δημιουργία Συνταγής – Ανάλυση Βημάτων – Εκτέλεση Συνταγής.

• Παρασκευή Σαπουνιού με υγρή Γλυκερίνη (ανάλυση μεθόδου). Δημιουργία σαπουνιών με όμορφα σχέδια και χρωματισμούς με βάση Γλυκερίνης.

• Παρασκευή Σαπουνιού με λεμόνι κτλ.

• Παρασκευή Σαπουνιού με την Θερμή μέθοδο και εξαλάτωση.

• Παρασκευή Σαπουνιών για θεραπεία διάφορων δερματικών παθήσεων: έκζεμα – ακμή)

• Συνταγές περιποίησης για ξηρά και βαμμένα μαλλιά.

• Η στάχτη και διάφορες χρήσεις. Παρασκευή παραδοσιακού σαπουνιού χρησιμοποιώντας στάχτη.

• Γενικά για τη νομοθεσία στη παραγωγή σαπουνιών και γενικότερα καλλυντικών.

Διαχείριση Μικρών Αγροκτημάτων

Συνοπτικό Πρόγραμμα

 

• Αρχές διαχείρισης μικρής έκτασης καλλιεργειών (λαχανόκηποι, μικρά δενδροκομεία).

• Διαχείριση εδάφους (κατεργασία εδάφους, βασικές αρχές οργανικής και ανόργανης λίπανσης).

• Βασικές αρχές άρδευσης (τρόποι, ποσότητα και ποιότητα νερού).

• Βασικές αρχές λαχανοκομίας (σπορά, μεταφύτευση, καλλιεργητικές τεχνικές

• και ιδιαίτερες απαιτήσεις των λαχανικών – κηπευτικών).

• Βασικές αρχές δενδροκομίας (μεταφύτευση, κλάδευμα, καλλιεργητικές τεχνικές

• και ιδιαίτερες απαιτήσεις φυλλοβόλων και αειθαλών φυτών).

• Διαχείριση ασθενειών και εντόμων που προκαλούν ζημιές στις πολυετείς και ετήσιες καλλιέργειες

• (αναγνώριση ασθενειών και εντόμων, οργανική και ανόργανη διαχείριση ασθενειών).

• Διαχείριση ζιζανίων (αναγνώριση ζιζανίων, οργανική και συμβατική διαχείριση ζιζανίων).

• Συγκομιδή και συντήρηση αγροτικών προϊόντων

• (χρόνος συγκομιδή, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τρόποι συντήρησης).

• Οικονομικά στοιχεία διαχείρισης μικρής έκτασης καλλιεργειών.

 

Ξύλο – Ξύλινες Κατασκευές

Συνοπτικό Πρόγραμμα

 

• Το ξύλο ως πρώτη ύλη, πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα, ιστορική αναδρομή.

• Τα βασικότερα είδη ξύλου (Είδη ξύλου της εύκρατης και τροπικής ζώνης, κωνοφόρα και πλατύφυλλα): Μακροσκοπικά χαρ/κά, ιδιότητες, εφαρμογές.

• Τα σημαντικότερα προϊόντα μηχανικής κατεργασίας του ξύλου (Πριστή ξυλεία, σύνθετη επικολλητή ξυλεία, διάφορες δομικές ξυλόπλακες όπως κόντρα πλακέ, μοριόπλακες, ινοπλάκες, ξυλόφυλλα κ.α.).

• Εφαρμογές ξύλου σε κατασκευές κατοικιών: Πρώτες ύλες, τεχνολογία κατασκευής, συντήρηση.

• Εφαρμογές του ξύλου σε εξωτερικές ξύλινες κατασκευές (τραπεζόπαγκοι, κιόσκια, πέργκολες, περιφράξεις, παιδικές χαρές): πρώτες ύλες, τεχνολογία κατασκευής, συντήρηση.

• Εφαρμογές ξύλου στη Γεωργία, Κτηνοτροφία – Πτηνοτροφία, Αλιεία, μελισσοκομία (Θερμοκήπια, υπόστεγα, στέγαστρα ζώων, αποθήκες, περιφράξεις, υποστυλώματα δένδρων, κερήθρες μελισσών κ.α.): πρώτες ύλες, τεχνολογία κατασκευής, συντήρηση).

• Συντήρηση και καταπολέμηση μυκήτων, εντόμων σε ξύλινες κατασκευές (στέγες, πατώματα, κουφώματα, επενδύσεις, εξωτερικές ξύλινες κατασκευές): Συντηρητικά ξύλου (βερνίκια, λάκες, λάδια) και εφαρμογές.

Φυτεμένα Δώματα – Ταρατσόκηποι

Συνοπτικό Πρόγραμμα 

 

• Ο ταρατσόκηπος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – Εξέλιξη – Προοπτικές

Πλεονεκτήματα κατασκευής ταρατσόκηπων – Βιοκλιματική λειτουργία

Τύποι ταρατσόκηπων – Παραδείγματα διαφόρων τύπων

• Κάθετες φυτεύσεις – Πλεονεκτήματα, τύποι και τεχνικές κατασκευής

• Μελέτη κατασκευής ταρατσόκηπου

Κατασκευή ταρατσόκηπων:

• Στάδια κατασκευής (Κατασκευή υπόβασης – Στεγάνωση, Κατασκευή υποδομής, υλικά διαστρωμάτωσης , τεχνολογία κατασκευής,, αποστράγγιση – ειδικός εξοπλισμός, ειδικό εδαφικό υπόστρωμα – ιδιότητες, αρχιτεκτονική διαμόρφωση – ειδικές κατασκευές) 

• Φυτά κατάλληλα για ταρατσόκηπους (Είδη φυτών – Επιλογή φυτών ανά τύπο – Τεχνικές φύτευσης – Εξοπλισμός) 

• Άρδευση ταρατσόκηπων

Συντήρηση ταρατσόκηπων

Προδιαγραφές κατασκευής – Πιστοποίηση υλικών – Νομοθεσία

Επίδειξη κατασκευής ταρατσόκηπου

Κοινωνική Οικονομία

Συνοπτικό Πρόγραμμα

 

Ίδρυση και λειτουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) 

1. Έναρξη

- Γενική παρουσίαση  του προγράμματος – Συζήτηση 

- Παρουσίαση ομάδας

2. Η θεωρία της αλλαγής

- Στερεοτυπική ή σύγχρονη επιχειρηματικότητα

- Η δια βίου μάθηση ως φορέας αλλαγής

3. Αρχές Διοίκησης έργων και φορέων

- Συμμετοχική ηγεσία

- Οριζόντια και κάθετη διοίκηση 

4. Εισαγωγή στην Κοινωνική Οικονομία 

- Σύντομη Ιστορική αναδρομή

- Θεωρητική  τεκμηρίωση 

- Επιχειρηματικότητα και εργασιακή ένταξη 

5. Διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον 

6. Το Κοινωνικό Αποτύπωμα (Social Impact)

7. Ελληνική Νομοθεσία

- Ευρωπαϊκό μοντέλο και πρακτικές στην Ε.Ε.

- Παραδείγματα στην Ευρώπη

- Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

- Παραδείγματα στην Ελλάδα

8. Ανάλυση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου Α’ μέρος

- Νόμος 4430/2016 – Προκλήσεις – Ευκαιρίες 

9. Ανάλυση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου Β’ μέρος

- Θεσμική σύνδεση με το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον 

- Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα των Κοιν.Σ.Επ.

10. Παρουσίαση Κοιν.Σ.Επ. σε λειτουργία (3 case studies)

11. Ίδρυση – Διοίκηση – Λειτουργία των Κοιν.Σ.Επ. 

- Συνεταιριστικό πρότυπο 

12. Διοικητική συγκρότηση: δεξιότητες και ρόλοι

- Οι εταίροι (επιλογή και αξιοποίηση)

- Εσωτερική Οργάνωση 

- Διαχείριση Συγκρούσεων

13. Εμπορική και Οικονομική επιτυχία - Στρατηγικός σχεδιασμός - Πολιτικές

 

14. Στρατηγική marketing - Branding

15. Επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan) 

- Μελέτη ανταγωνισμού 

- Σχεδιασμός έρευνας αγοράς

- Ανάλυση ευκαιριών marketing

16. Σχεδιασμός Δράσης (Action Plan)

- Εισαγωγή στους δείκτες απόδοσης (Key performance indicators)

- Σχεδιασμός και μέτρηση Κοινωνικού Αντικτύπου

- Τελικές αποφάσεις δράσης, Kick - off 

17. Βιωματική άσκηση ίδρυσης και λειτουργίας Α’ μέρος (Προετοιμασία ομάδας και στόχων) 

- Προετοιμασία (ομάδες εργασίας) 

- Επιλογή μελών σχήματος

- Παρουσίαση επιχειρηματικής ιδέας 

- Απαραίτητες δεξιότητες 

- Business Plan

18. Βιωματική άσκηση ίδρυσης και λειτουργίας Β’ μέρος (Τυπική ίδρυση και έναρξη) 

- Επιλογή χώρου και αγοράς δραστηριοποίησης

- Έναρξη Επιχειρηματικής δραστηριότητας – Χρηματικοί πόροι – Έσοδα - Έξοδα 

19. Βιωματική άσκηση ίδρυσης και λειτουργίας Γ’ μέρος (Λειτουργία - Παρακολούθηση)

- Business Plan-review

- Ταμειακές ροές (Cash Flow)

- Αναμενόμενο Social Impact 

Απεντομώσεις – Μυοκτονίες

Συνοπτικό Πρόγραμμα 

 

• Νομικό πλαίσιο και άδεια εφαρμογής απεντομώσεων – μυοκτονιών σε κατοικημένους χώρους.

• Τρόποι εφαρμογής των φαρμάκων.

• Βιολογία και καταπολέμηση τρωκτικών.

• Βιολογία και καταπολέμηση κατσαρίδας, μύγας, κουνουπιού, μερμηγκιού, και άλλων εντόμων υγειονομικής σημασίας.

• Βιολογία και καταπολέμηση τσιμπουριών, αραχνών, σκορπιών, σαρανταποδαρούσας.

• Απώθηση ερπετών.

• Απώθηση Περιστεριών.

• Σαράκια.

• Έντομα αποθηκών.

• Απαιτήσεις HACCP.

• Εργαστήριο – Εφαρμογή στα κτίρια του ΙΓΕ.