Country Switcher

Ταχύρυθμα Σεμινάρια 80 Ωρών

Σε ποιους απευθύνονται
- Σε οποιονδήποτε πολίτη ανεξαρτήτου φύλλου, ηλικίας και επιπέδου μόρφωσης, που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί πάνω στα διάφορα αγροτικά θέματα που πραγματεύονται στα σεμινάρια του Ι.Γ.Ε.

- Σε φοιτητές, σπουδαστές Γεωπονικών Σχολών που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στα διάφορα θεματικά πεδία.

- Σε Γεωπόνους, Τεχνολόγους Γεωπόνους που επιθυμούν επιμόρφωση στα ανωτέρω θέματα.

- Σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα.

 

Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

80 ώρες (4 ώρες την ημέρα, 1 φορά την εβδομάδα), σε σύνολο 20 επισκέψεων.

 

Επέλεξε παρακάτω το σεμινάριο που σε ενδιαφέρει και μάθε περισσότερα..

80 ΩΡΩΝ ACCORDION GR

Θερμοκήπια

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Ο κατασκευαστικός κλάδος των θερμοκηπίων.
Οι Καλλιέργειες υπό κάλυψη.
Είδη και τύποι θερμοκηπίων.
Το περιβάλλον του θερμοκηπίου (ακτινοβολία, θερμότητα, υγρασία, διοξείδιο του άνθρακα).
Υλικά σκελετού - Υλικά κάλυψης θερμοκηπίων.
Εξοπλισμός – κατασκευαστικά στοιχεία
(αερισμός, φωτισμό,Θέρμανση, ρύθμιση σχετικής υγρασίας, άρδευση, λίπανση).
Οργάνωση και διαχείριση του θερμοκηπίου.

Μάρκετινγκ Αγροτικών Αροϊόντων

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Οι Βασικές αρχές του μάρκετινγκ- Λειτουργίες Μάρκετινγκ
(Μελέτη αγοράς, προγραμματισμός και ανάπτυξη προϊόντων, συσκευασία, τυποποίηση, κανάλια διανομής, αποθήκευση, προώθηση).
Μέθοδοι εμπορίας, οργάνωση και στάδια προγραμματισμού, έλεγχος, αξιολόγηση.
Συμπεριφορά καταναλωτών- έρευνα αγοράς – Διατροφικές προτιμήσεις.
Τυποποίηση και συσκευασία αγροτικών προϊόντων.
Διανομή αγροτικών προϊόντων και φορείς εμπορίας.
Η διαχείριση της ζήτησης και ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Τιμολόγηση αγροτικού προϊόντος (οι παράγοντες που προσδιορίζουν την τιμή, πολιτικές τιμών, προϋπολογισμός και ανάλυση κόστους, μέθοδοι προσδιορισμού τιμής).
Η έννοια και η σημασία της διανομής των αγροτικών προϊόντων. Δημιουργία εταιρικής ταυτότητας.
Διαφήμιση αγροτικών προϊόντων. Δημόσιες σχέσεις – ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Έρευνα αγοράς- προωθητικές ενέργειες.
Νέες τεχνολογίες & Μαρκετινγκ.
Ηλεκτρονικό εμπόριο. Interntet Marketing. Social Media Marketing.

Ανθοδετική

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Συντήρηση δρεπτών ανθέων.Χρωματολογία, οπτική αντίληψη.Design, μορφές και τεχνικές κατασκευής ανθικών συνθέσεων.
Συνθέσεις – στολισμοί για διάφορους τύπους τελετών (π.χ. Γάμος, βάπτιση).Θεματικές συνθέσεις, διακόσμηση ειδικών εκδηλώσεων.

Σχεδιασμός και διαχείριση έργων πρασίνου

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Το σεμινάριο διαρθρώνεται σε δύο άξονες στον σχεδιασμό και στην διαχείριση έργων πρασίνου (ιδιωτικών και δημοσίων).
Απευθύνεται σε απόφοιτους Γεωπονικών-Δασολογικών Σχολών, σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Οι θεματικές του ενότητες είναι:
Α. Σχεδιασμός έργων πρασίνου:
- Μελέτες πρασίνου (στάδια, οργάνωση, παρουσίαση, προδιαγραφές, τιμολόγια έργων, νομοθεσία).
- Κατασκευή έργων πρασίνου (προσφορά εργασιών, πρακτικές, προβλήματα).
Β. Διαχείριση έργων πρασίνου:
- Διαχείριση πρασίνου σε δημόσιους χώρους (Οργάνωση κατασκευής, συντήρησης).
Διαχείριση ιδιωτικών έργων πρασίνου (Επίβλεψη, κατασκευή, συντήρηση).

Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων για Οικιακή Κατανάλωση

Συνοπτικό Πρόγραμμα
 
Χαρακτηριστικά τροφίμων (ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά).
Μικροβιολογικοί κίνδυνοι, Φυσικοί κίνδυνοι, Χημικοί κίνδυνοι. Δείκτες μόλυνσης τροφίμου Αλλοίωση των τροφίμων (Χημική - Βιοχημική – Μικροβιακή).
Σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων στην μικροβιακή αλλοίωση των τροφίμων και μέτρα αποτροπής.
Συντήρηση τροφίμων με: φυσικές μεθόδους, με απομάκρυνση του νερού, σε συνθήκες ψύξης και με κατάψυξη,
με θερμική επεξεργασία, με χημικές μεθόδους, με χρήση αντιμικροβιακών πρόσθετων υλών .
Συντήρηση με χρήση μαγειρικού άλατος, με χρήση όξους, με xρήση ζάχαρης, με κάπνιση.
Αγορά και αποθήκευση τροφίμων:
Λαχανικά και Φρούτα, Ξηροί καρποί, Ερυθρά κρέατα, Λευκά κρέατα (Πουλερικά, Ιχθυηρά- θαλασσινά).
Οικιακή επεξεργασία τροφίμων. Παραλαβή και μεταφορά τροφίμων από καταστήματα.
Αποθήκευση τροφίμων στο σπίτι (στο οικιακό ψυγείο, στον οικιακό καταψύκτη) .
Αποθήκευση κονσερβοποιημένων, εμφιαλωμένων και αποξηραμένων/αφυδατωμένων τροφίμων.
Αποθήκευση φρούτων και λαχανικών.
Αποθήκευση ψωμιού και ζυμαρικών
Πότε πρέπει να απορριφθεί το προϊόν. Ασφαλής προετοιμασία και επεξεργασία τροφίμων.

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Και Εξοικονόμηση Ενέργειας

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Αστικό περιβάλλον, άνθρωπος και συνθήκες διαβίωσης.
Συνθήκες άνεσης (Συνιστώσες της άνεσης – Θερμική, οπτική και ηχητική άνεση). 
Αστικό μικροκλίμα και αστικοί υπαίθριοι χώροι.
Περιβαλλοντικός σχεδιασμός - Παράμετροι (Πράσινο, Ηλιασμός και  ηλιοπροστασία, Αερισμός και ανεμοπροστασία, ο ρόλος των υλικών, υδάτινες επιφάνειες).
Αστικοί χώροι πρασίνου (Τύποι, ρόλος πρασίνου στο αστικό περιβάλλον και στις συνθήκες άνεσης, ενεργειακά οφέλη του πρασίνου).
Βιοκλιματικός σχεδιασμός αστικών υπαίθριων χώρων (Παράμετροι και οφέλη βιοκλιματικού σχεδιασμού, βιοκλιματικά υλικά και εξοπλισμός, φυτά κατάλληλα για το αστικό περιβάλλον). Λειτουργικότητα, ενοποίηση και δίκτυα αστικών υπαίθριων χώρων - Αξιοποίηση κι ενοποίηση ανεκμετάλλευτων αστικών υπαίθριων χώρων (ακάλυπτοι χώροι  πολυκατοικιών κ..α.) - Μεθοδολογία υλοποίησης
Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων (Αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων, Πράσινα κτίρια, Κατηγορίες βιοκλιματικών κατασκευών, πλεονεκτήματα κι ενεργειακά οφέλη, Ηλιασμός κι ηλιοπροστασία κτιρίων, παθητικά ηλιακά συστήματα, Φυσικός δροσισμός, Φυσικός φωτισμός, Θερμομόνωση κτιρίων).
Πράσινες κατασκευές στα κτίρια. Φυτεμένα δώματα (Κατηγορίες και τύποι, Βιοκλιματική λειτουργία, Ενεργειακά οφέλη, Προδιαγραφές, Νομοθεσία, Μελέτη, Μεθοδολογία κατασκευής, Υλικά διαστρωμάτωσης, ειδικά εδαφικά υποστρώματα, άρδευση, φύτευση).
Κάθετες φυτεύσεις (Τύποι και τεχνικές κατασκευής, κατάλληλα φυτά, ενεργειακά οφέλη, προβλήματα συντήρησης).
Ενέργεια, περιβάλλον και οικονομία - Κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια. Πηγές ενέργειας (Μη ανανεώσιμες και Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Μορφές,  Πλεονεκτήματα).
Ανακύκλωση υλικών – Κομποστοποίηση (Μέθοδοι και Πλεονεκτήματα).
Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια (Επεμβάσεις χαμηλού κόστους κι ανακατασκευής, Ενέργειες νοικοκυρέματος).
Νομοθεσία - Ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίων - Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων - Τεχνικές Οδηγίες ΤΕΕ - Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης.
Προγράμματα χρηματοδότησης για εξοικονόμηση ενέργειας (Πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’ οίκον, Ε.Σ.Π.Α., Προϋποθέσεις ένταξης, Επιλέξιμες δαπάνες).
Ενημέρωση από ενεργειακό επιθεωρητή.

Σαπωνοποιία

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Ιστορικά στοιχεία- Εισαγωγή στην Σαπωνοποίηση (Η αλκαλική αντίδραση υδρόλυσης των Εστέρων – Φυσικοχημική συμπεριφορά της αντίδρασης.
Τι περιέχουν οι Λιπαρές Ουσίες (Διάκριση Λιπών – Ελαίων).
Η καυστική Σόδα (NaOH) και η καυστική Ποστάσα (ΚΟΗ). Χρήση στη Σαπωνοποίηση .
Οδηγίες παρασκευής διαλυμάτων – Ασφάλεια στο εργαστήριο – Μέτρα προφύλαξης.
Βασικά εργαλεία και σκεύη του Σαπωνιού
Ο βαθμός (τιμή) Σαπωνοποίησης (τι είναι – πως υπολογίζεται – τι είναι η υπερλίπανση).
Η κρύα μέθοδος Σαπωνοποίησης – Βήματα. Δημιουργία συνταγής παρασκευής Σαπουνιού με Κρύα Μέθοδο.
Πρώτ. Παρασκευή παραδοσιακού σαπωνιού με Καυστική Σόδα (Κρύα Μέθοδος). Τεστ Αφρισμού.
Μέτρηση pH – το pH και οι χρωματισμοί εκχυλίσματος Κόκκινου Λάχανου.
Διάφοροι τύποι Σαπουνιών. Παράγοντες που καθορίζουν τον τύπο του Σαπουνιού. Πως «καθαρίζουν» τα Σαπούνια.
Τα φυτικά Έλαια: Μέθοδοι παραλαβής – Τάγγιση Ελαίων. Ιδιότητες Ελαίων για Σαπωνοποίηση. Χρωματισμός (φυσικός ή μη φυσικός)
Τα αιθέρια έλαια: Μέθοδοι Παραλαβής. Βιοχημική Δραστικότητα και χρήσεις. Παρασκευή Σαπουνιού με Κρύα Μέθοδος από τους εκπαιδευόμενους.
Παρασκευή Σαπουνιού με διάφορους τύπους λαδιών και κατσικίσιο γάλα.
Η θερμή μέθοδος. Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα έναντι Κρύας Μεθόδου.
Παρουσίαση λιπών και ελαίων (αναλυτικά). Τα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή υγιεινή και προστασία.
Ποιότητα Σαπουνιών. Γαλακτοποίηση – Αδρανοποίηση – Σταθεροποιητικοί Παράγοντες – Μείωση pH – Παρασκευή σαπουνιού πλυντηρίου από τριμμένη βάση σαπουνιού με Καυστική Σόδα (ΝaΟΗ)
Παρασκευή Σαμπουάν με διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες.
Παρασκευή υγρού σαπουνιού με Καυστική Ποτάσα (ΚΟΗ). Καθαρισμός Ιδιοτήτων – Επιλογή Λαδιών – Δημιουργία Συνταγής – Ανάλυση Βημάτων – Εκτέλεση Συνταγής.
Παρασκευή Σαπουνιού με υγρή Γλυκερίνη (ανάλυση μεθόδου). Δημιουργία σαπουνιών με όμορφα σχέδια και χρωματισμούς με βάση Γλυκερίνης.
Παρασκευή Σαπουνιού με λεμόνι κτλ.
Παρασκευή Σαπουνιού με την Θερμή μέθοδο και εξαλάτωση.
Παρασκευή Σαπουνιών για θεραπεία διάφορων δερματικών παθήσεων: έκζεμα – ακμή)
Συνταγές περιποίησης για ξηρά και βαμμένα μαλλιά.
Η στάχτη και διάφορες χρήσεις. Παρασκευή παραδοσιακού σαπουνιού χρησιμοποιώντας στάχτη.
Γενικά για τη νομοθεσία στη παραγωγή σαπουνιών και γενικότερα καλλυντικών.

Αρωματοποιία

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Εισαγωγή - Γενικά - Θεματικές ενότητες /Κοσμετολογία-Αρωματοποιία.
Ιστορική αναδρομή Αρωματοποιίας / Μόσχος / Ρητίνες / Βάλσαμα.
Ο Ρόλος των φυσικών καλλυντικών / Επιδερμίδα – Αντιγήρανση.
Αρωματικά Προϊόντα (Είδη, μορφές, ιδιότητες), Αλκοολούχα, Ελαιώδη, Στερεά αρώματα.
Α΄ ύλες  Αρωμάτων (Είδη, μορφές, ιδιότητες).
Αρωματικά & Φαρμακευτικά φυτά – Ιδιότητες – χρήσεις.
Αλόη / Καστορέλαιο.
Αρωματικά φυτά – Τρόποι απόκτησης  φυσικών υλών (απόσταξη-εκχύλιση).
Αιθέρια Έλαια – ιδιότητες.
Αρωματοποιία – (Είδη και Οικογένειες αρωμάτων) - Αρωματικές Νότες.
Αρωματοποιία, Sprays, Oils,Solids.
Αρωματικές συνθέσεις.
Κερί μέλισσας / Κηραλοιφές - Ιδιότητες, Συστατικά.
Κρέμες γενικά - Παράγοντες  γήρανσης.

Διαχείριση Μικρών Αγροκτημάτων

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Αρχές διαχείρισης μικρής έκτασης καλλιεργειών (λαχανόκηποι, μικρά δενδροκομεία).
Διαχείριση εδάφους (κατεργασία εδάφους, βασικές αρχές οργανικής και ανόργανης λίπανσης).
Βασικές αρχές άρδευσης (τρόποι, ποσότητα και ποιότητα νερού).
Βασικές αρχές λαχανοκομίας (σπορά, μεταφύτευση, καλλιεργητικές τεχνικές
και ιδιαίτερες απαιτήσεις των λαχανικών – κηπευτικών).
Βασικές αρχές δενδροκομίας (μεταφύτευση, κλάδευμα, καλλιεργητικές τεχνικές
και ιδιαίτερες απαιτήσεις φυλλοβόλων και αειθαλών φυτών).
Διαχείριση ασθενειών και εντόμων που προκαλούν ζημιές στις πολυετείς και ετήσιες καλλιέργειες
(αναγνώριση ασθενειών και εντόμων, οργανική και ανόργανη διαχείριση ασθενειών).
Διαχείριση ζιζανίων (αναγνώριση ζιζανίων, οργανική και συμβατική διαχείριση ζιζανίων).
Συγκομιδή και συντήρηση αγροτικών προϊόντων
(χρόνος συγκομιδή, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τρόποι συντήρησης).
Οικονομικά στοιχεία διαχείρισης μικρής έκτασης καλλιεργειών.

Υδροπονία

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Καλιέργειες Λαχανικών – φρούτων και ανθέων
Αρχές λειτουργίας της υδροπονικής μεθόδου (πλεονεκτήματα – ποιότητα προϊόντων).
Υδροπονικά συστήματα.
Λίπανση.
Καταπολέμηση εχθρών και Ασθενειών.
Ελάχιστη απαιτούμενη έκταση.
Έλεγχος περιβάλλοντος.
Περιγραφή εγκαταστάσεων. Τεχνολογικός εξοπλισμός.
Τεχνικός έλεγχος – Συντήρηση.
Προετοιμασία Εγκατάστασης.
Κόστος Εγκατάστασης. Αποδόσεις καλλιεργειών.

Επιχειρηματικός σχεδιασμός στον αγροτικό τομέα

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Μέρος Α: Βασικές Έννοιες Γεωργικής Οικονομικής (30 ώρες)

Ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά της γεωργικής επιχείρησης (Συντελεστές παραγωγής, νομικές μορφές επιχειρηματικότητας στην γεωργία).
Ετήσιες δαπάνες και κόστος παραγωγής (μεταβλητό – σταθερό κόστος, κόστος ευκαιρίας, αποσβέσεις, υπολειμματική αξία, επενδεδυμένο κεφάλαιο).
Οικονομικά αποτελέσματα (κέρδος, ακαθάριστο κέρδος, γεωργικό εισόδημα) και ανάλυση νεκρού σημείου
.Γεωργικός προϋπολογισμός.Εκτίμηση αρχικού κόστους επένδυσης και κριτήρια αξιολόγησης επενδυτικών αποφάσεων.
Μέρος Β: Επιχειρηματικό Σχέδιο (30 ώρες).
Έννοια και σκοπός επιχειρηματικού σχεδίου.
Δομή του επιχειρηματικού σχεδίου.Προαξιολόγηση επενδυτικής πρότασης (ευκαιρία, υφιστάμενη κατάσταση).
Ανάλυση αγοράς και στρατηγική marketing (SWOT analysis, σχέδιο marketing).
Σχέδιο δράσης – υλοποίησης και Χρηματοοικονομικό Πλάνο Βιωσιμότητα της επένδυσης. Ανάλυση κινδύνου.
Μέρος Γ: Μελέτες περίπτωσης (20 ώρες).
Παραδείγματα επιχειρηματικών σχεδίων. Εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων από τους διδασκόμενους.

Μεσογειακή Διατροφή

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Ισορροπημένη διατροφή – διατροφική πυραμίδα Μεσογειακής διατροφής – Ομάδες τροφίμων.
Φυσιολογία και σύσταση σώματος .
Μακρό – θρεπτικά συστατικά – Υδατάνθρακες – Πρωτεϊνη – Λίπη .
Μικρό – θρεπτικά συστατικά – βιταμίνες – Μέταλλα – Ιχνοστοιχεία.
Αλκοόλ .
Νερό – Ηλεκτρολύτες.
Επεξεργασία τροφίμων  - Διατροφή σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, φύλλο και εγκυμοσύνη .
Διατροφή και υγεία – Παχυσαρκία.

Πρωτοποριακές Καλλιέργειες: Άγρια χόρτα – Όσπρια – Δημητριακά - Βιομηχανικά

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Άγρια χόρτα: κρίταμος - αλμύρα, αγριαγκινάρα, ζωχός, σταμναγκάθι, πικραλίδα, πετρομάρουλο,
λαγόχορτο, ρόκα, κάρδαμο, ραπανίδα, αντράκλα, λάπατο, βλήτο και παγκράτιο.
Άγρια αρωματικά λαχανικά: μυρώνι, καυκαλήθρα, σχοινόπρασο και κάππαρη.
Άγρια ριζώδη φυτά: ασκόλυμπρος, ασφόδελος και βολβιά.
Φυλλώδη λαχανικά εισαγωγής: σικορέ, ραντίτσιο, λαχανίδες και κινέζικο λάχανο.
Ριζώδη λαχανικά εισαγωγής: ριζώδης μαιντανός, φινόκιο, πιπερόριζα, τζίνσενγκ,
χρένο, γογγύλι, ρέβα, κουρκουμάς, κολοκάσι και μανιόκα.
Όσπρια: φασόλια, ρεβίθι, αραχίδα, λαθούρι, λούπινο, φακή και βίκος.
Δημητριακά: σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη και ζέα.
Ελαιούχα φυτά: σόγια, βαμβάκι, αραβόσιτος, λινάρι και ψευδολινάρι.
Βιομηχανικά και ενεργειακά φυτά: καλάμι, μπαμπού, σόργο, σπάρτο, μίσχανθος,
ευκάλυπτος, ψευδοακακία, ζαχαρότευτλο, ζαχαροκάλαμο και λυκίσκος.

Ξύλο – Ξύλινες Κατασκευές

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Το ξύλο ως πρώτη ύλη, πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα, ιστορική αναδρομή.
Τα βασικότερα είδη ξύλου (Είδη ξύλου της εύκρατης και τροπικής ζώνης, κωνοφόρα και πλατύφυλλα): Μακροσκοπικά χαρ/κά, ιδιότητες, εφαρμογές.
Τα σημαντικότερα προϊόντα μηχανικής κατεργασίας του ξύλου (Πριστή ξυλεία, σύνθετη επικολλητή ξυλεία, διάφορες δομικές ξυλόπλακες όπως κόντρα πλακέ – μοριόπλακες – ινοπλάκες, ξυλόφυλλα κ.α.).
Εφαρμογές ξύλου σε κατασκευές κατοικιών: Πρώτες ύλες, τεχνολογία κατασκευής, συντήρηση.
Εφαρμογές του ξύλου σε εξωτερικές ξύλινες κατασκευές (τραπεζόπαγκοι, κιόσκια, πέργκολες, περιφράξεις, παιδικές χαρές): πρώτες ύλες, τεχνολογία κατασκευής, συντήρηση.
Εφαρμογές ξύλου στη Γεωργία, Κτηνοτροφία – Πτηνοτροφία, Αλιεία, μελισσοκομία (Θερμοκήπια, υπόστεγα, στέγαστρα ζώων, αποθήκες, περιφράξεις, υποστυλώματα δένδρων, κερήθρες μελισσών κ.α.): πρώτες ύλες, τεχνολογία κατασκευής, συντήρηση).
Συντήρηση και καταπολέμηση μυκήτων, εντόμων σε ξύλινες κατασκευές (στέγες, πατώματα, κουφώματα, επενδύσεις, εξωτερικές ξύλινες κατασκευές): Συντηρητικά ξύλου (βερνίκια, λάκες, λάδια) και εφαρμογές.

Θρέψη – Λίπανση Καρποφόρων Δένδρων

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Σύντομη περιγραφή θεματικών ενοτήτων.
Γενικές αρχές θρέψης των φυτών.
Ο ρόλος των μακροστοιχείων και ιχνοστοιχείων.
Ανάλυση εδάφους – Φυλλοδιαγνωστική.
Λιπάσματα (Τύποι και μορφές λιπασμάτων) .
Κατηγορίες Λίπανσης (Βασική, επιφανειακή και διαφυλλική λίπανση).
Τρόποι και χρόνος εφαρμογής – Πρόγραμμα λίπανσης.
Ειδικά θέματα θρέψης – λίπανσης
- Μηλοειδών
- Πυρηνόκαρπων
- Ακρόδρυων
- Ελιάς
- Εσπεριδοειδών
- Συκιάς, Ακτινιδίου, Ροδιάς, Χαρουπιάς, Αβοκάντο, Μπανάνα.

Βιολογική Κτηνοτροφία

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Βιολογική κτηνοτροφία στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Ορισμός, βασικές αρχές, κανονισμοί.
Μεθοδολογία επιλογής ζωικού κεφαλαίου.Διατροφή, σταβλισμός, υγιεινή και ασφάλεια ζώων.Προγράμματα επιδοτήσεων.

Απεντομώσεις – Μυοκτονίες

Συνοπτικό Πρόγραμμα 

Νομικό πλαίσιο και άδεια εφαρμογής απεντομώσεων – μυοκτονιών σε κατοικημένους χώρους.
Τρόποι εφαρμογής των φαρμάκων.
Βιολογία και καταπολέμηση τρωκτικών.
Βιολογία και καταπολέμηση κατσαρίδας, μύγας, κουνουπιού, μερμηγκιού, και άλλων εντόμων υγειονομικής σημασίας.
Βιολογία και καταπολέμηση τσιμπουριών, αραχνών, σκορπιών, σαρανταποδαρούσας.
Απώθηση ερπετών.
Απώθηση Περιστεριών.
Σαράκια.
Έντομα αποθηκών.
Απαιτήσεις HACCP.
Εργαστήριο – Εφαρμογή στα κτίρια του ΙΓΕ.