Country Switcher

Σεμιναριακά Μαθήματα 120 ωρών

Σε ποιους απευθύνονται

- Σε οποιονδήποτε πολίτη ανεξαρτήτου φύλλου, ηλικίας και επιπέδου μόρφωσης, που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί πάνω στα διάφορα αγροτικά θέματα που πραγματεύονται στα σεμινάρια του Ι.Γ.Ε.

- Σε φοιτητές, σπουδαστές Γεωπονικών Σχολών που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στα διάφορα θεματικά πεδία.

- Σε Γεωπόνους, Τεχνολόγους Γεωπόνους που επιθυμούν επιμόρφωση στα ανωτέρω θέματα.

- Σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα.

Μεθοδολογία

Εισηγήσεις, παρουσιάσεις, μελέτες περιπτώσεων, συζήτηση, ασκήσεις, τέστ γνώσεων – κρίσης, πρακτική άσκηση (ανάλογα το σεμινάριο)

Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 

120 ώρες (4 ώρες την ημέρα, 2 φορές την εβδομάδα), σε σύνολο 30 επισκέψεων.

Επέλεξε παρακάτω το σεμινάριο που σε ενδιφέρει και μάθε περισσότερα..

120 ΩΡΩΝ ACCORDION GR

Δενδροκομία

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, λεμονιά, γκρέιπ φρουτ, μανταρινιά κ.α.).
Μηλοειδή (μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, μουσμουλιά).
Πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, δαμασκηνιά, βερικοκκιά, κερασιά, βυσσινιά).
Ακρόδρυα(φυστικά, αμυγδαλιά, καρυδιά, καστανιά, φουντουκιά, πεκάν).
Λοιπά (Συκιά, Ροδιά).
Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις - Εγκατάσταση δενδροκομείου.
Κλαδέματα – λιπάνσεις.
Μορφολογία, πολλαπλασιασμός, καλλιεργητικές φροντίδες.
Εχθροί - Ασθένειες και τρόποι αντιμετώπισής τους.
Τρόποι συγκομιδής και συσκευασίας. Μέθοδοι συντήρησης.

Μάρκετινγκ τροφίμων

 

 Συνοπτικό Πρόγραμμα

Το μάρκετινγκ στη διατροφή. Μελέτη των τάσεων που διαμορφώνονται στο διατροφικό τομέα.

Επικοινωνία και προώθηση ειδών διατροφής. Η κατανόηση του καταναλωτή. Μάρκετινγκ και νομοθεσία τροφίμων.

Εξαγωγικό Μάρκετινγκ. Το πρόγραμμα εξαγωγών. Ανάλυση και προσαρμογή του προϊόντος για εξαγωγή.

Ανάλυση ετικέτας αγροδιατροφικών προϊόντων Διαδικασίες τιμολόγησης. Έρευνα αγοράς. Διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού.

Διαφήμιση – Επικοινωνία.

Επικοινωνία και στρατηγικό μάρκετινγκ. Πλαίσια και υποδομή του προγραμματισμού. Ανάλυση επιχειρηματικότητας.

Διαχείριση αλλαγών. Το άμεσο Μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων.

Η διαχείριση της μάρκας και της ονομασίας των αγροτικών προϊόντων. Στάδια μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων. Μείγμα Μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων.

 

 

Διαχείριση Αγροτικών Μονάδων και Εξαγωγές

 

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Γενικές αρχές Διοίκησης.
Η διοίκηση ενός οργανισμού – Εισαγωγικές Έννοιες.
Επιχειρησιακή δομή και οργάνωση. Οι λειτουργίες της οργάνωσης και της διοίκησης. Έλεγχος επιχειρησιακών διεργασιών. Ανάλυση επιχειρηματικότητας. Η επιχειρηματικότητα. Τα προσωπικά χαρακτηριστικά του επιχειρηματία. Αβεβαιότητα, κίνδυνος, απόδοση.
Καινοτομία και επιχειρηματικότητα.
Ο εντοπισμός των επιχειρηματικών ευκαιριών. Το επιχειρηματικό πλεονέκτημα. Το επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον. Η επιχείρηση και οι λειτουργίες της.
Εισαγωγικές έννοιες του μάνατζμεντ. Οργανωτικός σχεδιασμός και οργανωτική δομή. Ηγεσία και συγκρούσεις στην επιχειρησιακή οργάνωση.
Ανάλυση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της επιχειρήσεως.
Οργάνωση και διοίκηση αγροτικών μονάδων. Το περιβάλλον και οι παράγοντες διαμόρφωσης της αγροτικής μονάδας. Είδη αγροτικών μονάδων. Τύπος – μέγεθος και οι λειτουργίες τους. Βασικές λειτουργίες της μονάδας, που είναι η παραγωγική, η εμπορική και η οικονομική λειτουργία.
Η διοίκηση των πωλήσεων, η χρηματοοικονομική διοίκηση, η διοίκηση παραγωγής και αυτή των ανθρώπινων πόρων. Ο προγραμματισμός της μονάδας. Λήψη αποφάσεων για την αγροτική μονάδα
Πηγές χρηματοδότησης αγροτικών μονάδων. Ενισχύσεις από τον επενδυτικό νόμο και ΕΣΠΑ για αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες. Ευρωπαϊκές προοπτικές αναφορικά με τις αγροτικές μονάδες.
Ποιότητα και κίνδυνοι τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Προώθηση αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
 

 

Φυτικά Καλλυντικά

 

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Ο Ρόλος  των καλλυντικών στο σύγχρονο τρόπο ζωής / Επιδερμίδα – Αντιγήρανση.
Καλλυντικά  Προϊόντα  (Είδη, μορφές, ιδιότητες) , Υαλουρονικό οξύ.
Α΄ ύλες  καλλυντικών (Είδη, μορφές, ιδιότητες) , Υδροκινόνη
Κερί μέλισσας / Κηραλοιφές - Ιδιότητες, Συστατικά /  Εργαστηριακά είδη, Μικροβιολογία.
Γαλακτώματα /  απαραίτητα εργαστηρίου.
Α΄ ύλη Νερό – Επεξεργασία /   a-HA / Καστορέλαιο / Μόσχος
Κρέμες  γενικά - Παράγοντες  γήρανσης. 
Απλό γαλάκτωμα (Cold cream) / Ιδιότητες - Συστατικά – Παραλλαγές
Κρέμα ημέρας / Κρέμα νύχτας. 
Αρωματικά & Φαρμακευτικά  φυτά – Ιδιότητες – Χρήσεις.
Αρωματικά φυτά – Τρόποι απόκτησης  φυσικών υλών.
Αιθέρια  Έλαια – ιδιότητες / Αλόη.
Lip balms / Body moisturizers.
Παιδική κρέμα για συγκάματα (θεραπευτική).
Υδατική Λοσιόν καθαρισμού – Έλαιο καθαρισμού –
Γαλάκτωμα καθαρισμού - Σαμπουάν – Yγρό σαπούνι χεριών-
Αντηλιακά λάδια / Αντηλιακά γαλακτώματα / Αντηλιακή κρέμα
Σαπωνοποιία / Μορφές – είδη / Ποιοτικός έλεγχος – Παρασκευή σαπουνιού
Μάσκεςπροσώπου - Πούδρες
After shave balsam / Hand cream / Acne cream.
 

 

Φυτοπροστασία

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Ασθένειες (μύκητες, βακτήρια, ιοί, τροφοπενίες, τοξικότητες) και εχθροί (έντομα, ακάρεα, νηματώδεις),
δενδρωδών και κηπευτικών καλλιεργειών, αμπέλου, καλλωπιστικών φυτών
και αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.
Συμπτωματολογία των προσβολών από έντομα και ασθένειες,
στα καλλιεργούμενα φυτά και γεωργικά προϊόντα.
Έντομα και άλλα αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας.
Βασικές αρχές ζιζανιολογίας.
Χημική φυτοπροστασία: κατηγορίες και ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Αρχές και στρατηγικές βιολογικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών των φυτών.
Καλλιεργητικά μηχανικά και φυσικά μέτρα φυτοπροστασίας.

Φυτοθεραπεία

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Ορισμός, ετυμολογία (αναλυτική ετυμολογική-φιλοσοφική προσέγγιση). 
Ιστορική αναδρομή φυτοθεραπείας και των μεθόδων αυτής.
Αρχαία ελληνική ιατρική-θεραπευτική.Τα φυτά στην αρχαιότητα-διατροφή.
To Βασίλειο των φυτών – φυτικός κόσμος. Θεμελιώδης ορολογία της Συστηματικής Βοτανικής.
Γενικές αρχές Φυτοθεραπείας – Φυτοχημείας – Φαρμακογνωστικής έρευνας.
Σχετική ελληνική και διεθνής βιβλιογραφία. Αρχές συλλογής, φύλαξης, παρασκευής και χρησιμοποιήσεως φυτικών παρασκευασμάτων, κατ΄ οίκον.
Εγκεκριμένα (Ε.Ο.Φ.) κυκλοφορούντα εν Ελλάδι φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, φυτικής προελεύσεως.
Φυτά Ελληνικής χλωρίδας, με ιδιαίτερο θεραπευτικό ενδιαφέρον. Φυτά με διεθνές θεραπευτικό ενδιαφέρον.Φυτοθεραπευτική προσέγγιση παθήσεων, ανα σύστημα.
Κατάταξη φαρμακευτικών φυτών – δρογών, σύμφωνα με την νόσο, στην θεραπεία της οποίας βοηθούν.
Τοξικότητα δρογών – φυτικών σκευασμάτων.Κίνδυνοι από την χρήση φυτών της Ελληνικής χλωρίδας, για θεραπευτικούς λόγους.
Ανεπιθύμητες ενέργειες – παρενέργειες φυτών – παρασκευασμάτων φυτικής προέλευσης.
Αλληλεπιδράσεις δρογών-δρογών, φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων (φαρμάκων)- δρογών.
Λαϊκή θεραπευτική χρήση φυτών – Εθνοφαρμακολογία. «Ερωτική» Βοτανολογία-αφροδισιακά φυτά.
Η επιρροή των συνθηκών συλλογής των φυτών, στη φαρμακολογική-φαρμακοδυναμική  δράση των συστατικών του φυτού.
Κοινωνιολογική προσέγγιση της χρήσεως των φαρμακευτικών φυτών, από μεμονωμένα άτομα και από οργανωμένες κοινωνίες.

Τυροκομία- Γαλακτοκομία

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Φυσικοχημικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά του γάλακτος. Συστατικά του γάλακτος.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη σύσταση και την ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος.
Φυσικές και χημικές ιδιότητες του γάλακτος. Μικροβιολογία νωπού γάλακτος. Μαστίτιδες αντιβιοτικά
Δειγματοληψία – Νοθεία Μέθοδοι ανάλυσης.
Το Γάλα της Τυροκόμησης. Ένζυμα που χρησιμοποιούνται στην Τυροκομία. Μικροοργανισμοί που Χρησιμοποιούνται στην Τυροκομία.Το Αλάτι της Τυροκομίας
Πρόσθετα και Τεχνολογικά Βοηθήματα Τυροκομίας Πήξη του Γάλακτος. Τα Τυροκομεία και ο Εξοπλισμός τους.
Παρασκευή, Ωρίμαση και Συσκευασία των Τυριών.  
Βιοχημεία της Ωρίμασης των Τυριών. Η Απόδοση του Γάλακτος σε Τυρί.
Το Τυρόγαλα Παθήσεις και Εχθροί των Τυριών,Παθογόνα και Τροφιμογενείς Ασθένειες από Γαλακτοκομικά.

 

Τυποποίηση Αγροτικών Αροϊόντων

 

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Γενικά θέματα Τυποποίησης Τροφίμων (Ταξινόμηση των τροφίμων με βάση εμπορικά και ποιοτικά κριτήρια, Μεταποιημένα τρόφιμα, Επεξεργασία & Διαλογή αγροτικών προϊόντων).
Συντήρηση – Συσκευασία τροφίμων (Μέθοδοι & τεχνικές συντήρησης, ενεργές – έξυπνες συσκευασίες).
Ασφάλεια τροφίμων (Κίνδυνοι, Πρόσθετα τροφίμων, Ευρωπαϊκή νομοθεσία, Πρότυπα ποιότητας ISO22000:05/HACCP, ISO9001:08, ISO14001:04)
Σήμανση Τροφίμων (Ετικέτες αγροτικών προϊιόντων συμβατικής, βιολογικής και ολοκληρωμένης παραγωγής, Ιχνηλασιμότητα, Σήμανση νωπών αγροτικών προϊόντων, Μεταποιημένα τρόφιμα)
Εμπορία Τροφίμων.

 

Συστήματα Αυτόματης Άρδευσης

 

Συνοπτικό Πρόγραμμα

 Γενικά στοιχεία περί εδάφους.
Υδατικές ανάγκες και εξατμισοδιαπνοή.
Υλικά δικτύου άρδευσης και είδη παροχής.
Σχεδίαση εγκατάστασης δικτύου και συντήρηση.

 

Ποτοποιία

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Αλκοόλη Ποτοποιίας.
Ορολογία, χρήση, χημική σύσταση, υπολογισμοί μίξης αλκοολούχων διαλυμάτων.
Μέθοδοι προσδιορισμού σακχάρων πρώτων υλών αλκοολούχων ποτών.
Παραγωγή καθαρής αλκοόλης ποτοποίας.
Εμπλουτισμός υδροαλκοολικού διαλύματος, διάτρητοι δίσκοι,κλασματική απόσταξη δυαδικών μιγμάτων σε στήλες συνεχούς λειτουργίας.
Συνεχής απόσταξη με σύστημα τριών στηλών.
Περιγραφή στηλών, λειτουργία, προϊόντα.
Ούζο (Χημική σύσταση, ανηθόλη, καθαρή αλκοόλη, αρωματικές ύλες, απόσταξη, αναμίξεις.
Διήθηση εμφιάλωση.) Άμβυκες απόσταξης ούζου (Τεχνολογία απόσταξης και διαχωρισμού κλασμάτων).
Μπράντυ (Ζύμωση χυμού σταφυλιών, απόσταξη διαχωρισμός κλασμάτων.Ανάμιξη, εμφιάλωση.).
Βερμούτ (Αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βερμούτ.Διαδικασία εκχύλισης, ανάμιξης.).
Ρούμι (Τεύτλα, ζαχαροκάλαμο. Υδρόλυση και ζύμωση μελάσας. Παραγωγή καραμελοχρώματος.).
Λειτουργία αέριου χρωματογράφου. Χρωματογραφία κλασμάτων απόσταξης κρασιού. Μέτρηση περιεκτικότητας Ανηθόλης σε ούζο.
Οργανοληπτική αξιολόγηση αποσταγμάτων, αλκοόλης.
Παραγωγή όξους -χαρακτηριστικά- ποιοτικός έλεγχος, παραγωγή σε οικιακή βάση.
Παραγωγή λικέρ – Αλκοολούχα ποτά: Ουίσκι, βότκα – Ζυθοποίηση.

Εναλλακτικές Καλλιέργειες

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Καλλιέργειες:
Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (Αλόη, Ιπποφαές, Στέβια,  Αρώνια).
Μικροί καρποί (Μύρτιλλο, Σμέουρο, Βατόμουρο, Λαγοκέρασο, Φραγκοστάφυλο, Goji Berry).
Γηγενείς καλλιέργειες (Φραγκοσυκιά, Χαρουπιά, Κουμαριά, Κρανιά, Ροδιά, Σαμπούκος, Κορομηλιά).
Υποτροπικά φυτά (Παπάγια, Αβοκάντο, Μπανάνα, Χουρμαδιά, Πεκάν, Μάνγκο, Λωτός,Λίτσι, Γκουάβα ).
Ενεργειακά φυτά (Ελαιοκράμβη, Αγριαγκινάρα, Ηλίανθος, Γλυκό σόργο).
Λοιπές (Κενάφ, Παυλώνια, Κλωστική κάνναβη, Κινόα, Τρούφα).
Για τις καλλιέργειες αυτές αναλύονται:
Βοτανικοί χαρακτήρες.
Καλλιεργητικές απαιτήσεις.
Εγκατάσταση καλλιέργειας – Λίπανση – Άρδευση – Συγκομιδή.
Εχθροί και ασθένειες.
Εμπορία – Μεταποίηση.

Μελισσοθεραπεία

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Ιστορική διαδρομή της Μελισσοθεραπείας.
Βασικές γνώσεις μελισσοκομίας Προϊόντα κυψέλης για Μελισσοθεραπεία.
Μέλισσα,Μελισσοθεραπεία και περιβάλλον.
Μελισσοθεραπεία και άλλες Εναλλακτικές θεραπείες.
Μελισσοθεραπεία και Κλασική Ιατρική. Μελισσοθεραπεία και Αιθέρια Έλαια.
Μελισσοθεραπεια και Φυτοθεραπεία.
Βασικές γνώσεις νοσολογίας. Βασικές αρχές θεραπευτικής.
Αρχές φυσιολογικής λειτουργίας του ανθρωπίνου οργανισμού.Εισαγωγή στην θεωρία του Βελονισμού.
Παρασκευή βάμμα Πρόπολης. Παρασκευές κεραλοιφών.
Παρασκευές εναλλακτικών θεραπευτικών προϊόντων με βάση τα προϊόντα της μέλισσας.
Θεραπευτικά πρωτόκολλα Μελισσοθεραπείας.
Αλλεργίες και αντιμετώπιση αλλεργικών καταστάσεων, Αντενδείξεις στην χρήση Μελισσοθεραπευτικών Προϊόντων.
Προϊόντα κυψέλης:
(α) Μέλι, (β) Γύρη, (γ) Κέρι, (δ) Πρόπολη, (ε) Ψωμί των Μελισσών, (στ) Βασιλικός πολτός,
(ζ) Δηλητήριο των Μελισσών,(η) Εκχύλισμα προνύμφης κηφήνα.

Μελισσοκομία

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Η μελισσοκομία στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Δομή και λειτουργία του εντόμου, συμπεριφορά και βιοοικολογία της μέλισσας
και εφαρμογή τους στην μελισσοκομική πράξη.
Μελισσοκομική χλωρίδα, τεχνίτη διατροφή.
Παραγωγή βασιλισσών, εχθροί, ασθένειες, δηλητηριάσεις μελισσών.
Τα προϊόντα της κυψέλης, εγκατάσταση και λειτουργία μελισσοκομικής μονάδας.
Επιδοτήσεις και ενισχύσεις στη μελισσοκομία.

Λαχανοκομία

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Γενικά στοιχεία λαχανοκομίας
(Εισαγωγικές έννοιες: ταξινόμηση των λαχανικών, κλίμα, έδαφος, λίπανση, σχεδιασμός λαχανόκηπου).
Πολλαπλασιασμός των λαχανικών: τρόποι πολλαπλασιασμού, συλλογή σπόρων,
συντήρηση σπόρων, σπορείο και μεταφύτευση.
Σταυρανθή λαχανικά: λάχανο, λάχανο Βρυξελλών, κουνουπίδι και μπρόκολο.
Φυλλώδη λαχανικά: μαρούλι, σέσκουλο, αντίδι, ραδίκι και σπανάκι.
Αρωματικά λαχανικά: άνιθος, μάραθος, μαϊντανός, σέλινο και σελινόριζα.
Βολβώδη λαχανικά: κρεμμύδι, χλωρά κρεμμυδάκια, σκόρδο,
χλωρά σκορδάκια και πράσο.
Ριζώδη λαχανικά: καρότο, παντζάρι, ραπάνι και γλυκοπατάτα.
Ψυχανθή λαχανικά: αρακάς, κουκί και φασολάκι.
Μαλαχώδη λαχανικά: μπάμια.
Σολανώδη λαχανικά: τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα και πατάτα.
Κολοκυθοειδή λαχανικά: κολοκύθι, αγγούρι, καρπούζι και πεπόνι.
Πολυετή λαχανικά: αγκινάρα, σπαράγγι και φράουλα.

Καλλιέργεια μανιταριών

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Καλλιεργούμενα και αυτοφυή μανιτάρια:
είδη, διαιτητικές-φαρμακευτικές ιδιότητες, και αναγνώριση αυτοφυών,
Βιολογία στάδια ανάπτυξης και συνθήκες καλλιέργειας μανιταριών (γένη Agaricus, Pleurotus, Lentinula κλπ.).
Υποστρώματα καλλιέργειας μανιταριών και τεχνική παρασκευής τους.
Πολλαπλασιαστικό υλικό μανιταριών και διαδικασία παρασκευής του.
Μέθοδοι και διαδικασία παραγωγής μανιταριών σε ελεγχόμενες συνθήκες (Agaricus, Pleurotus, Lentinula κλπ.).
Καλλιέργεια μανιταριών σε μη ελεγχόμενες συνθήκες: το παράδειγμα της τρούφας (Tuber spp.).
Εχθροί-ασθένειες μανιταριών και μέτρα αντιμετώπισης τους.
Συγκομιδή, συντήρηση, συσκευασία, μεταποίηση, εμπορία. Οικονομικά στοιχεία εκμετάλλευσης.
Συνταγές μαγειρικής διαφόρων ειδών καλλιεργούμενων και αυτοφυών μανιταριών.

Ελαιοκομία

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Το δένδρο της ελιάς (μορφολογία, λειτουργία, βιολογικός κύκλος, ποικιλίες, παρενιαυτοφορία).
Ο πολλαπλασιασμός της ελιάς (νέα καλλιέργεια – επέκταση, θεωρία και εργαστήριο).
Η εγκατάσταση ελαιώνα (νέα καλλιέργεια – επέκταση).
Το κλάδεμα της ελιάς.
Το πότισμα της ελιάς.
Η θρέψη και λίπανση της ελιάς.
(λιπάσματα, τύποι, τρόποι εφαρμογής, κλπ)
Η γνώση στοιχείων εδαφολογίας 
(αειφορία, γονιμότητα, pH, αλληλεπίδραση θρεπτικών στοιχείων,ανάγκες λίπανσης,
εδαφολογική ανάλυση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων αυτής, κλπ).
Οι ανταγωνιστές ανάπτυξης και καρποφορίας της ελιάς.
Οι εχθροί και οι ασθένειες της ελιάς.
Η συγκομιδή της ελιάς (μέθοδοι, βελτιστοποίηση, κλπ).
Το ελαιοτριβείο και η ελαιοποίηση της ελιάς
(μέρη και χρήσεις του ελαιοτριβείου, παράγοντες ελαιοποίησης, κλπ).
Το ελαιόλαδο και η τυποποίηση του
(ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδου, συσκευασία, εμπορία, προβλήματα κλπ).
Η βιολογική καλλιέργεια και το βιολογικό λάδι.
Η ελιά ως καρπός (βρώσιμη ελιά, συσκευασία, εμπορία, προβλήματα κλπ).

Εκτροφή και Μεταποίηση Σαλιγκαριών

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Τα εδώδιμα χερσαία σαλιγκάρια.
Στοιχεία ανατομίας και βιολογίας σαλιγκαριών.
Διατροφική αξία των σαλιγκαριών.
Συμπεριφορά του σαλιγκαριού στη φύση και πως προσαρμόζεται στο εκτροφείο.
Δημιουργία σαλιγκαροτροφείου (επιλογή τοποθεσίας,κλίμα, έδαφος, υλικά κατασκευής).
Διατροφή σαλιγκαριού.
Εκτροφές ανοιχτού τύπου (ενιαία,με χωρίσματα – ανοιχτού ιταλικού).
Εκτροφή σε διχτυοκήπιο. Εκτροφή μεικτού τύπου.
Εκτροφή σε τραπέζια. Κατασκευή τύπου κουρτίνας.
Στέγνωμα. Παράγοντες που οδηγούν σε θνησιμότητα στο εκτροφείο.
Εμπορία σαλιγκαριών. Ποιοτικός έλεγχος νωπών και μεταποιημένων σαλιγκαριών.
Μεταποίηση σαλιγκαριών (παραγωγική διαδικασία, μηχανολογικός εξοπλισμός, χαβιάρι, κρέμες)
Οικονομοτεχνική ανάλυση των μεθόδων εκτροφής. Νομοθετικό πλαίσιο.
Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας εκτροφείου.
Η αγορά σαλιγκαριού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βιολογικές Καλλιέργειες

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Βιολογική γεωργία στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Ορισμός, βασικές αρχές, κανονισμοί.
Χειρισμοί εδάφους. Τεχνικές καλλιέργειας
Βιολογική καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών.
Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί, κατοχυρώσεις βιολογικών προϊόντων, εμπορία.
Προγράμματα επιδοτήσεων βιολογικών καλλιεργειών.

Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Μορφολογία, πολλαπλασιασμός, προετοιμασία αγρού, εγκατάσταση φυτείας,
λίπανση και ζιζανιοκτονία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Ιστορική αναδρομή.
Ταξινόμηση και περιγραφή, απαιτήσεις σε κλίμα και έδαφος, πολλαπλασιασμός,
σχεδιασμός εγκατάστασης φυτείας, καλλιεργητικές φροντίδες, συγκομιδή, απόδοση, προϊόντα,
ασθένειες και αντιμετώπιση, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών όπως: 
"Ρίγανη, Φλησκούνι, Φασκόμηλο, Ύσσωπος, Τσάι του βουνού, Σάλβια, Μέντα, Μελισσόχορτο,
Μαντζουράνα, Λεβάντα, Θυμάρι, Δυόσμος, Δίκταμο, Δενδρολίβανο, Δυόσμος, Βασιλικός,
Βαλσαμόχορτο, Θρούμπι, Χαμομήλι, Τριανταφυλλιά, Σαπωνάρια, Μπουραντζά, Λουϊζα,
Λινάρι, Λαδανιά, Κάππαρη, Καλέντουλα, Δάφνη, Γλυκίρριζα, Βαλεριάνα, Απήγανος, Σύμφυτο,
Στέβια, Καφφέα, Τσάι, Τίλιο, Πιπερόρριζα, Μύρτιλο, Ιπποφαές, Αλόη, Μαστίχα, Κρόκο, Τάτουλα,
Πικροδάφνη, Μπελλαντόνα, Κάνναβη, Δάφνη, Αψιθιά, Άνηθο, Γλυκάνισος, Κύμινο, Κώνειο,
Μαϊντανός, Μάραθος, Σέλινο, Μανδραγόρας, Τσουκνίδα, Μολόχα, Γαϊδουράγκαθο κά."
Προέλευση, ονοματολογία, περιγραφή, χημική σύσταση, ιδιότητες, χρήση, αποκλεισμοί στην χρήση
, τα παρασκευάσματα, ιστορικά στοιχεία αρωματικών φυτών χρήσιμων
από οικονομικής, διατροφικής και θεραπευτικής άποψης.
Βασικές έννοιες της χρήσης των φυτών στην θεραπευτική, όπως η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια,
τα όρια στην χρήση των βοτάνων και η αυτοθεραπεία, οι αποδεκτές πηγές πληροφόρησης.
Βασικοί τρόποι εκχύλισης των συστατικών των δρογών, βασικοί τρόποι χρήσης όπως έγχυμα,
αφέψημα, κάψουλα, βώλοι, σιρόπι, βάμμα, φυτικό έλαιο. Αλοιφές, κρέμες και τρόπος γαλακτωματοποίησης.
Στοιχεία των αιθέριων ελαίων και ο τρόπος παραλαβής τους.

Αμπελουργία – Οινολογία

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Η καλλιέργεια της αμπέλου στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Μορφολογία, φυσιολογία, πολλαπλασιασμός.
Ποικιλίες αμπέλου.
Εγκατάσταση αμπελώνα, διαμόρφωση πρεμνών αμπέλου.
Κλαδέματα, καλλιεργητικές φροντίδες αμπελώνα, εχθροί καιασθένειες.
Στάδια κατεργασίας του οίνου.
Ασθένειες και αλλοιώσεις.
Γευσιγνωσία.

Ανθοκομία – Κηποτεχνία

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Έδαφος / Περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών.
Πολλαπλασιασμός (Αγενής & Εγγενής), τεχνικές καλλιέργειας και φροντίδες.
Βασικές Αρχές Φύτευσης, κλάδευσης.
Ταξινόμηση φυτών.
Παρτέρια, Καλλιέργεια Φυτών Εσωτερικού Χώρου.
Αιεθαλείς, φυλλοβόλοι θάμνοι, Αειθαλή, φυλλοβόλα δένδρα.
Αναρριχώμενα Φυτά, Συντήρηση Δρεπτών Ανθέων.
Βασικές Αρχές Σύνθεσης (Ομάδα/Συστάδα).
Απορρύπανση Εσωτερικού Χώρου και η Συμβολή των ΦυτώνΕσωτερικού Χώρου.
Ιστορία & εξέλιξη της κηποτεχνίας.
Βασικές έννοιες στόχοι & προοπτική.
Κατηγορίες κήπων. Σχεδιασμός & σύνταξη κηποτεχνικής μελέτης.
Αποτύπωση -Οργάνωση & ανάλυση του χώρου.
Σχεδιαστικές τάσεις,. Σχεδίαση κήπου στον υπολογιστή &παρουσίασή του.
Φυτικό υλικό.
Υποστρώματα για την ανάπτυξη των φυτών.
Καλλωπιστικά δένδρα- θάμνοι-αναρριχώμενα-πολυετή ποώδη- εποχιακά κλπ.
Χρήσεις αυτών στην κηποτεχνία -Κριτήρια επιλογής φυτών.
Χλοοτάπητες - Είδη, χαρακτηριστικά τους και κριτήρια επιλογής αυτών – Διαχείριση
Φυτεύσεις-μεταφυτεύσεις.
Κατασκευές στον κήπο (σκληρό τοπίο). Δίκτυα στον κήπο (σχεδιασμός, υλικά, εγκατάσταση)
Αρδευτικά συστήματα.
Διάδρομοι, βραχόκηποι, λίμνες, πέργκολες κλπ
Φωτισμός  κήπου.
Διαχείριση- συντήρηση κήπου.
Φυτοπροστασία, Κλαδέματα, Λιπάνσεις.

Αρωματοθεραπεία - Αιθέρια Έλαια

Συνοπτικό Πρόγραμμα
Αρωματοθεραπεία – μια συντομη ιστορική αναδρομή.
Αιθέρια Έλαια – τι είναι και που χρησιμοποιούνται.
Αρωματικά φυτά και Αιθέρια Έλαια – χρησιμοποιούμενα μέρη, συλλογή και επεξεργασία τους.
Μέθοδοι παραγωγής αιθέριων ελαιών.
Κανόνες για την ασφαλή χρήση των αιθέριων ελαιών.
Στοιχεία Χημείας των αιθερίων Ελαίων.
Αρωματικές Ενώσεις και οι ιδιότητές τους.
Τρόποι χρήσης των αιθέριων ελαίων στα πλαίσια της Αρωματοθεραπείας.
Κατάταξη των Αιθέριων Ελαίων.
Ανθόνερα (Hydrosols)- τι είναι και πως χρησιμοποιούνται στην Αρωματοθεραπεία.
Φυτικά Έλαια, εμποτισμένα έλαια, ιδιότητες και εφαρμογές τους ως βάση παρασκευής αρωματικών μιγμάτων με αιθέρια έλαια.

Αγροβιοτεχνίες

Συνοπτικό Πρόγραμμα
1. Εισαγωγή στην τεχνολογία τροφίμων:
-Συστατικά τροφίμων και διατροφική και θερμιδική αξία
-Μέθοδοι επεξεργασίας και συντήρησης των παραδοσιακών τροφίμων. Πρόσθετα τροφίμων.
-Ποιοτικά χαρακτηριστικά παραδοσιακών τροφίμων, συσκευασία, τυποποίηση, νομοθεσία παραδοσιακών τροφίμων, επισήμανση τροφίμων.
-Αλλεργιογόνα, συστατικά που προκαλούν δυσανεξία στα παραδοσιακά τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης-Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων-αρχές HACCP.
2.Μεταποίηση και ποιότητα παραδοσιακών προϊόντων ζωικής προέλευσης:
-προϊόντα κρέατος (ζαμπόν, αλλαντικά ωρίμανσης και βραστά, κ.α)
-προϊόντα ιχθύων (καταψυγμένα, παστά, κ.α)
-προϊόντα γάλακτος (πόσιμο γάλα, κρέμα, βούτυρο, γιαούρτι, τυρί, παγωτό).
3.Μεταποίηση και ποιότητα παραδοσιακών προϊόντων προϊόντων φυτικής προέλευσης:
-προϊόντα φρούτων (μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, χυμοί, ζελέδες)
-προϊόντα ντομάτας (κονσερβοποίηση, συμπύκνωση, κέτσαπ)
-προϊόντα λαχανικών (τουρσιά)
-προϊόντα ελιάς (επιτραπέζιες ελιές, λάδι, σαπούνι)
-προϊόντα δημητριακών (άρτος με προζύμι, αρτοσκευάσματα, παραδοσιακά ζυμαρικά, ρύζι, μπάρες δημητριακών, προϊόντα χωρίς γλουτένη)
-προϊόντα με γλυκαντικές ύλες (μέλι, παστέλι, λουκούμι, καραμέλες).
-ευφραντικές ύλες (σοκολάτα, καφές, τσάι)
-οινοποίηση, αποστάγματα, παραγωγή μπύρας.