Εγγραφές στα σεμινάρια Α περιόδου 2020

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών σας ενημερώνει ότι τη Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 ξεκινούν οι εγγραφές για τα καινούρια εκπαιδευτικά του προγράμματα

Οι εγγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας το Ι.Γ.Ε. (http://ige.gr/index.php/el/contact/registration), είτε απευθείας στη Γραμματεία του Ι.Γ.Ε. στον Πύργο Συγγρού, Λεωφόρος Κηφισίας 182, Μαρούσι, καθημερινά από τις 9 π.μ. έως και τις 1 μ.μ.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Ινστιτούτου αποφασίστηκε πως για την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο όσοι κατέχουν βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ θα μπορούν να κάνουν χρήση έκπτωσης 25% στα δίδακτρα του σεμιναρίου που θα επιλέξουν

Επιπροσθέτως, 25% έκπτωση θα δοθεί στους επαγγελματίες παραγωγούς που είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΕΕ προσκομίζοντας την αντίστοιχη βεβαίωση κατά την εγγραφή στα σεμινάρια

Για τις δύο παραπάνω κατηγορίες ενδιαφερομένων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι κάλυψης των θέσεων (που αντιστοιχεί στο 10% επί του συνόλου των εκπαιδευομένων του τμήματος).

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 210 80 11 146 (9 π.μ. – 1 μ.μ.) και 6946410308 .

 

 

 

 

 

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι.Γ.Ε. ΜΕ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σήμερα Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημαρχείο Τυρνάβου υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών και του Δήμου Τυρνάβου.

Με το εν λόγω Πρωτόκολλο καθορίζεται το πλαίσιο και οι διαδικασίες συνεργασίας, με σκοπό την έρευνα, την εξέλιξη και την προώθηση των τοπικών προϊόντων του Δήμου Τυρνάβου προεξάρχοντος του Τσίπουρου. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο οι πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν με τη συμμετοχή και των δύο μερών θα διαμορφωθούν σταδιακά σε προτεινόμενες δράσεις με τη συγκρότηση Ειδικών Επιτροπών από τα δύο μέρη, που εμπίπτουν σε πεδία συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια θα εξειδικεύονται και διατυπώνονται στη μορφή «Προγραμματικής Συμφωνίας». Τα πεδία συνεργασίας καθώς και οι «Προγραμματικές Συμφωνίες» που θα διαμορφώνουν οι Ειδικές Επιτροπές θα επικυρώνονται από τον Δήμαρχο Τυρνάβου και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών που θα ασκούν συντονιστικό ρόλο.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπεγράφη από τον Πρόεδρο του Ι.Γ.Ε., κ.Νικόλαο Θυμάκη και τoν Δήμαρχο Τυρνάβου κ.Ιωάννη Κόκουρα παρουσία όλων των αντιδημάρχων, του μέλους του ΔΣ του ΙΓΕ κ. Βασίλη Έξαρχο, του Προέδρου του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστο Τσιτσιρίγκο, του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΗΤ κ. Γιώργο Παπαλέξη, του Προέδρου Αγροτικού Συνεταιρισμού Δένδρων ΓΑΙΑ FRUIT κ. Χρήστο Τασούλα, του Πρόεδρου του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου κ.Ιωάννη Γκανά και του ταμία του Α.Σ. Πλατανουλίων κ.Βασίλειο Ψαθά.

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών συμμετέχει στο διεθνές συνέδριο αγροτεχνολογίας AgriBusiness Forum που θα διεξαχθεί στις Σέρρες 31/10 - 2/11/2019

Στο πλαίσιο του AgriBusiness Forum θα πραγματοποιηθούν 4 εκπαιδευτικά εργαστήρια από τους επιστημονικούς συνεργάτες του συνεδρίου (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-Δήμητρα, Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, Αμερικανική Γεωργική Σχολή και Εργαστήριο Ποσοτικής Ανάλυσης, Logistics & Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΑΠΘ) , για την ενδυνάμωση και την υποστήριξη της γνώσης για την επιχειρηματικότητα.

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια προσφέρονται δωρεάν σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις της αγροδιατροφικής αλυσίδας και αφορούν ενδιαφερόμενους που διαθέτουν πάθος και όραμα για ανέλιξη, σεβασμό στο περιβάλλον και θετικό αποτύπωμα στο αγροδιατροφικό γίγνεσθαι.

Πιο συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών την Πέμπτη 31/10/2019 από τις 9 π.μ. μέχρι και τη 1 μ.μ. θα παρουσιάσει το θέμα "Η Ελληνική Φάρμα του μέλλοντος" με πεδία εστίασης:
- Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο και η σύνδεση της με το αγροτικό πολιτισμικό ελληνικό τοπίο
- Το Αγροτικό Τοπίο της Ελλάδος ως πολιτιστικό αγαθό
- Τα καλλιεργούμενα φυτά στην Οικολογία Τοπίου στην Ελλάδα
- Η σύνθεση της «Ελληνικής Φάρμας του Μέλλοντος». Ένταξη καλλιεργειών, μονάδων ζωικής παραγωγής και ιχθυοκαλλιέργειας με χρήση μεθόδων έξυπνης Γεωργίας και με βάση την νέα ΚΑΠ για ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού
- O «Ελληνικός Κήπος» και το μοντέλο ανάπτυξης της Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου παγκοσμίως
- Η «Ελληνική Φάρμα του Μέλλοντος» ως αγροτουριστική επιχείρηση. Στήσιμο και Branding μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων
- Εργαστήριο με Case study, Σχέδιο δράσης – Επιχειρηματικό Σχέδιο

Facilitator: κ. Νίκος Θυμάκης,
Moderator(s): Δρ. Ελένη Αθανασιάδου

Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, μέσω της ιστοσελίδας του AgriBusiness Forum 2019 (Masterclass). Στις επιχειρήσεις που επιλεγούν στα εκπαιδευτικά εργαστήρια, παρέχεται δωρεάν η παρακολούθηση των εργαστηρίων, η συμμετοχή στον Διαγωνισμό Καινοτομίας, η συμμετοχή στο συνέδριο αγροτεχνολογίας και στην επίσκεψη πεδίου, 5 γεύματα, μεταφορές με το ΚΤΕΛ Σερρών από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη στις Σέρρες και αντίστροφα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
* AgriBusiness Forum 2019 web site: http://agribusinessforum.org/agribusiness-forum-2019/
* Σχετικά με τα εργαστήρια 2019: http://agribusinessforum.org/agribusiness…/masterclass-2019/
* Πρόγραμμα εργαστηρίων 2019: http://agribusinessforum.org/agrib…/abf19-training-schedule/
* Αιτήσεις συμμετοχής: http://agribusinessforum.org/…/apply_to_the_masterclass-20…/

Έναρξη εγγραφών στα σεμινάρια του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο νέο κύκλο σεμιναρίων αγροτικής εκπαίδευσης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.). Τα σεμινάρια απευθύνονται όχι μόνο σε επαγγελματίες του κλάδου αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες σε αγροτικά θέματα, βιώνοντας μία ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία στο Κτήμα Συγγρού. Οι εγγραφές διεξάγονται μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου λόγω αυξημένης ζήτησης των σεμιναρίων.

Το Ι.Γ.Ε. εμπλουτίζει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα με νέα σεμινάρια όπως Γευσιγνωσία Οίνου και Ελαιολάδου, Πρακτική Γεωργία και Κοινωνική Οικονομία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά σεμιναριακών μαθημάτων σε ποικίλα και εξειδικευμένα αντικείμενα όπως Μελισσοκομία, Ελαιοκομία, Ανθοκομία - Κηποτεχνία, Ξύλινες Κατασκευές, Αμπελουργία, Οινολογία, Σαπωνοποιία, Αρωματοθεραπεία, Νέα και Παραδοσιακά Τρόφιμα (Αγροβιοτεχνίες), Βιολογικές Καλλιέργειες, Συστήματα Αυτόματης Άρδευσης και Ποτοποιία.

Τα σεμινάρια του Ι.Γ.Ε. πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, από Οκτώβριο έως Ιανουάριο και από Φεβρουάριο μέχρι Ιούνιο, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ανάλογα με το πρόγραμμα, ενώ η πρακτική εξάσκηση γίνεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις του Κτήματος Συγγρού.

Τα σεμινάρια διάρκειας 120 ωρών γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και τα σεμινάρια διάρκειας 80 ωρών μία φορά την εβδομάδα. Με την επιτυχή ολοκλήρωσή τους οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Πληροφορίες σχετικά με τις εγγραφές, το αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων και τα δίδακτρα μπορείτε να δείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ige.gr/index.php/el/contact/news/375-2019-3.  Για την ύλη των σεμιναρίων περιηγηθείτε στον ιστότοπο του Ι.Γ.Ε.

Για περαιτέρω διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο 210 8011 146 (9 π.μ. έως 1 μ.μ.) .

ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Η ύλη των νέων σεμιναρίων

 

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο διάρκειας 120 ωρών.

Το μάθημα θα είναι ως επί το πλείστων βιωματικό (θα στηρίζεται στην πρακτική άσκηση).

1. Εισαγωγή στα εδάφη, φυτά, περιβάλλον

2. Επιλογή φυτών (ετήσιων – πολυετών)

3. Πολλαπλασιασμός φυτών (αγενής, εγγενής)

4. Εμβολιασμός φυτών (ενοφθαλμισμός – εγκεντρισμός)

5. Κλάδευμα φυτών (διαμόρφωσης, καρποφορίας, ανανέωσης)

6. Λίπανση (εντοπισμένη, γραμμική, υδρολίπανση, διαφυλλική)

7. Άρδευση (ποσότητες νερού, συστήματα άρδευσης)

8. Κατεργασία εδάφους (όργωμα, φρεζάρισμα)

9. Συγκαλλιέργεια – αμειψισπορά

10. Φυτοπροστασία (ασθένειες, εντομολογικοί εχθροί): αναγνώριση, καταπολέμηση

11. Ζιζανιοκτονία (αναγνώριση ζιζανίων, καταπολέμηση)

12. Συγκομιδή (ποιοτικά χαρακτηριστικά)

 

 

 

ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο διάρκειας 120 ωρών.

 

- Η ιστορία της βοτανοθεραπείας (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα)

- Βιωματικό εργαστήριο γνωριμίας με τα φυτά, μέσω της παρατήρησης, της όσφρησης, της γεύσης και της διαίσθησης (εμπνευσμένο από την επιστημονική μέθοδο του Γκαίτε και του Στάινερ)

- Εργαστήριο αναγνώρισης φυτών

- Βοτανικός περίπατος

- Συλλογή βοτάνων, κανόνες και ζητήματα

- Αποξήρανση, επεξεργασία και αποθήκευση βοτάνων

- Πρακτικό εργαστήριο: βάμματα

- Πρακτικό εργαστήριο: κρέμες, λοσιόν και αλοιφές

- Ζήτηση, πώληση και συνθήκες της αγοράς βοτάνων

- Βασικές αρχές της θεραπευτικής διαδικασίας στη δυτική βοτανοθεραπεία

- Έρευνα στη βοτανοθεραπεία και η δημιουργία βοτανικού μονογράμματος

- Βότανα από όλο τον κόσμο (εθνοβοτανική)

- Τα βότανα στην Αρχαία Ελληνική Ιατρική

- Το εργαστήριο του βοτανοθεραπευτή

- Η λήψη ιστορικού στην ολιστική βοτανοθεραπεία

- Διατροφή στην ολιστική ιατρική / η τροφή ως φάρμακα

- Οι δράσεις των βοτάνων

- Βότανα για το νευρικό σύστημα

- Βότανα για το πεπτικό σύστημα

- Βότανα για το αναπνευστικό σύστημα

- Βότανα για το καρδιαγγειακό σύστημα

- Βότανα για το ουροποιητικό σύστημα

- Βότανα για το μυοσκελετικό σύστημα

- Βότανα για γυναικολογικά προβλήματα

- Προσαρμογόνα βότανα και το ανοσοποιητικό σύστημα

- Βοτανοθεραπεία για αλλεργίες και ατοπικές παθήσεις

- Πρώτες βοήθειες με βότανα

- Ηθικός κώδικας στην πρακτική της βοτανοθεραπείας

- Ασφαλής χρήση βοτάνων, αλληλεπιδράσεις, παρενέργειες και ειδικές καταστάσεις

- Πρακτική βοτανοθεραπεία

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο διάρκειας 80 ωρών.

Ίδρυση και λειτουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.)

1.      Έναρξη

-  Γενική παρουσίαση  του προγράμματος – Συζήτηση

-  Παρουσίαση ομάδας

2.      Η θεωρία της αλλαγής

-  Στερεοτυπική ή σύγχρονη επιχειρηματικότητα

-  Η δια βίου μάθηση ως φορέας αλλαγής

3.      Αρχές Διοίκησης έργων και φορέων

-  Συμμετοχική ηγεσία

-  Οριζόντια και κάθετη διοίκηση

4.      Εισαγωγή στην Κοινωνική Οικονομία

-  Σύντομη Ιστορική αναδρομή

-  Θεωρητική  τεκμηρίωση

-  Επιχειρηματικότητα και εργασιακή ένταξη

5.      Διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον

6.      Το Κοινωνικό Αποτύπωμα (Social Impact)

7.      Ελληνική Νομοθεσία

-  Ευρωπαϊκό μοντέλο και πρακτικές στην Ε.Ε.

-  Παραδείγματα στην Ευρώπη

-  Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

-  Παραδείγματα στην Ελλάδα

8.      Ανάλυση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου Α’ μέρος

-  Νόμος 4430/2016 – Προκλήσεις – Ευκαιρίες

9.      Ανάλυση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου Β’ μέρος

-  Θεσμική σύνδεση με το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον

-  Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα των Κοιν.Σ.Επ.

10.  Παρουσίαση Κοιν.Σ.Επ. σε λειτουργία (3 case studies)

11.  Ίδρυση – Διοίκηση – Λειτουργία των Κοιν.Σ.Επ.

-  Συνεταιριστικό πρότυπο

12.  Διοικητική συγκρότηση: δεξιότητες και ρόλοι

-  Οι εταίροι (επιλογή και αξιοποίηση)

-  Εσωτερική Οργάνωση

-  Διαχείριση Συγκρούσεων

13.  Εμπορική και Οικονομική επιτυχία - Στρατηγικός σχεδιασμός - Πολιτικές

 

14.  Στρατηγική marketing - Branding

15.  Επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan)

-  Μελέτη ανταγωνισμού

-  Σχεδιασμός έρευνας αγοράς

-  Ανάλυση ευκαιριών marketing

16.  Σχεδιασμός Δράσης (Action Plan)

-  Εισαγωγή στους δείκτες απόδοσης (Key performance indicators)

-  Σχεδιασμός και μέτρηση Κοινωνικού Αντικτύπου

-  Τελικές αποφάσεις δράσης, Kick - off

17.  Βιωματική άσκηση ίδρυσης και λειτουργίας Α’ μέρος (Προετοιμασία ομάδας και στόχων)

-  Προετοιμασία (ομάδες εργασίας)

-  Επιλογή μελών σχήματος

-  Παρουσίαση επιχειρηματικής ιδέας

-  Απαραίτητες δεξιότητες

-  Business Plan

18.  Βιωματική άσκηση ίδρυσης και λειτουργίας Β’ μέρος (Τυπική ίδρυση και έναρξη)

-  Επιλογή χώρου και αγοράς δραστηριοποίησης

-  Έναρξη Επιχειρηματικής δραστηριότητας – Χρηματικοί πόροι – Έσοδα - Έξοδα

19.  Βιωματική άσκηση ίδρυσης και λειτουργίας Γ’ μέρος (Λειτουργία - Παρακολούθηση)

-  Business Plan-review

-  Ταμειακές ροές (Cash Flow)

-  Αναμενόμενο Social Impact 

 

 

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο διάρκειας 52 ωρών.

 

1.      Γενικά για την οινοπαραγωγή και κατανάλωση κρασιού. 
Trends: τι συμβαίνει τώρα 
Βασικές αρχές γευσιγνωσίας Α

2.      Αμπελουργία, Οινοποίηση, Ελληνική Νομοθεσία 
Βασικές αρχές γευσιγνωσίας Β

3.      Ποικιλίες, Περιοχές, Ελληνικός Αμπελώνας
Γευσιγνωσία 3 κρασιών 

4.      Στυλ περιοχών
Γευσιγνωσία 4 κρασιών

5.      Αρμονία φαγητού-κρασιού
Γευσιγνωσία 4 κρασιών 

6.      Ευρωπαϊκός Αμπελώνας
Γευσιγνωσία 4 κρασιών  

7.      Νέος κόσμος
Γευσιγνωσία 4 κρασιών

8.      Ενισχυμένα, γλυκά κρασιά
Γευσιγνωσία 4 κρασιών

9.      Αφρώδη

10.  Γευσιγνωσία 4 κρασιών

11.  Ιδανικές συνθήκες συντήρησης, σερβιρίσματος, επιλογής κρασιού, οδηγός επιβίωσης, οινικά δρώμενα

12.  Eισαγωγική ενότητα  ελαιολάδου(ιστορια, διατροφική αξία, παραγωγή ελαιολάδου, ζώνες παραγωγής και ποικιλίες)

13.  Μάρκετιγκ ελαιολάδου, παγκόσμια οικονομιά και βασικές αρχές γευσιγνωσίας

14.  Δοκιμή τυφλών δειγμάτων

 

15.  Δοκιμή αντιπροσωπευτικών ελαιολάδων

 

Σελίδα 3 από 14